Kritike gradonačelniku Vukovara

Jedina dvojezična ploča koja u Vukovaru nije problematična postavljena je još 1988. na zgradi vrtića "Vukovar 2" u kome se rad realizuje na srpskom jeziku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.09.2013.

17:57

Default images

U tom gradu kolokvijalno ovaj vrtić zovu "srpski vrtić".

"Ovo nije srpski vrtić, ovo je vrtić gde se rad realizuje na jeziku srpske nacionalne manjine. Vrtić je registrovan 1998. godine po zakonima Republike Hrvatske sa dvojezičnim Statutom“, objasnila je direktorka Dečjeg vrtića “Vukovar 2”, Slavka Lončar za hrvatske medije.

Ona je, reagujući na izjavu gradonačelnika Željka Saba kako niko ne postavlja pitanje dvojezične ploče postavljene na objektu “srpskog vrtića” još 1998. godine, rekla da je poslednji put kad je prvi čovek Vukovara uperio prstom u tu ploču, vrtić osvanuo ispisan grafitima neprimerenog sadržaja.

“Sada on ponovno prstom upire u vrtić i širi nesigurnost među roditeljima i decom. Pozivam gradonačelnika da zbog mira u kući i nagomilanih problema podnese ostavku i otvori mogućnost Vukovaru da izađe iz prošlosti”, rekla je Lončareva.

Ona tvrdi da gradonačelnik konstantno stvara probleme vrtiću “"Vukovar 2"” vezane uz finansiranje i uslovljavanja koja blokiraju i usporavaju ustanovu u njenom radu.

Lončareva kaže da je istina da je dvojezična ploča na vrtić postavljena još 1998. godine, odmah nakon mirne reintegracije, kao i da sve do marta ove godine, kada je pojavljen jedan grafit, nikad nije bilo nikakvih problema.

“Uz puno problema celi posao odradili smo tokom 1997. i 1998. godine. Vrtić 'Vukovar 2' registrovan je 31. jula 1998. godine kada su postavljene i dvojezične ploče. Za osnivanje vrtića glasalo se i u Gradskom veću u kojem su tada sedeli predstavnici HDZ-a i SDSS-a. Vrtić 'Vukovar 2' danas broji 164 dece”, rekla je Lončareva.

Vukovarski branitelji se najoštrije protive postavljanju dvojezičnih ploča na zgrade lokalne uprave, a prošle sedmice su tim povodom organizovali proteste.

Protivnici ćirilice su čekićem razlupali table koje je vlast postavila.

Štab vukovarskih branitelja poručio je da neće više organizovati proteste u Vukovaru, ali da ne odustaju od borbe protiv ćirilice i protesta, ako bude trebalo, u drugim hrvatskim gradovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: