Primena plana protiv korupcije

Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije i Akcioni plan za njeno sprovođenje od 2013. do 2018. godine počinju da se primenjuju od danas.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.09.2013.

11:10

Default images

Strategija, pored ostalih mera i aktivnosti, predviđa zaštitu lica koja budu prijavljivala korupciju, kao i iskorenjavanje političke korupcije, zapošljavanje finansijskih konsultanata u tužilaštvima, kao i jačanje i povezivanje organa koji se protiv korupcije bore.

Savetnik ministra pravde i državne uprave Radomir Ilić rekao je za Tanjug da je osnovna ideja Strategije i Akcionog plana jačanje i povezivanje institucija koje se bore protiv korupcije, a to su pre svega policija i tužilaštvo, Agencija za borbu protiv korupcije, Državna revizorska institucija (DRI) i Uprava za sprečavanje pranja novca.

Međutim, pored toga, za efikasnu borbu protiv korupcije neophodno je i ohrabriti građane da koruptivne pojave prijavljuju, ali i obezbedtiti im adekvatnu zaštitu u slučaju odmazde, zbog čega će do kraja godine ministarstvo u saradnji sa drugim nadležnim institucijama pokušati da zakonski regulišu to pitanje.

Ilić je kazao da će tokom sledeće sedmice ministar pravde i državne urave imenovati radnu grupu koja će izraditi predlog zakona o zaštiti uzbunjivača na osnovu modela koji je već izradila radna grupa poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja i zaštitnika građana.

Prvi sastanak radne grupe očekuje se krajem septembra. "Ako dinamika rada bude kako se očekuje, krajem oktobra bi mogla da započne javna rasprava, a od njenog tempa i koliko je stručna javnost zadovoljna tim predlogom zakonskih rešenja već u decembru bi bilo moguće usvajanje zakona o zaštiti uzbunjivača", rekao je Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: