Berlin: Protest protiv špijunaže

Hiljade ljudi izašlo je na ulice Berlina protestujući zbog špijuniranja američke NSA i drugih obaveštajnih službi, kao i slabog odgovora vlasti Nemačke.

Izvor: B92

Subota, 07.09.2013.

19:52

Default images

Organizatori, uključujući Zelene, levičare i druge partije, rekli su da se na protestima okupilo 20.000 ljudi, ali policija nije potvrdila ovu informaciju, rekavši da broj varira.

Protesti su organizovani pod sloganom "Sloboda, a ne strah", a demonstranti su nosili transparente sa natpisima "Prestanite da nas špijunirate" i "Zahvaljujući programu Prizma vlada konačno zna šta narod želi".

"Obaveštajne agencije kao što su NSA besramno špijuniraju telefonske razgovore i internet konekcije širom sveta, a naša vlada, čiji je jedan od ključnih zadataka zaštita naroda, daje nam umirujuća objašnjenja", rekao je jedan od govornika Kaj Uve Stivens.

Prema nedavno objavljenim informacijama, britanske i američke obaveštajne agencije provalile su šifru koja štiti veliki broj on-lajn komunikacija, uključujući mejlove, bankarske transakcije i telefonske razgovore.

Prema dokumentima koje je prosledio bivši službenik Centralne obaveštajne agencije Edvard Snouden listovima "New York Times" i "Guardian", špijunske agencije u stanju su da dešifruju podatke koji su zaštićeni navodno sigurnosnom privatnom šifrom.

Prizma je elektronski program nadzora koji se koristi za preuzimanje i obradu stranih informacija sakupljenih preko Interneta i drugih elektronskih uređaja i sistema, a koji vodi američka NSA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: