Merkelova nas neće više "mučiti"

Nemačka je odustala od daljeg uslovljavanja Srbije na putu ka EU. Ako lokalni izbori na Kosovu budu dobro prošli, mogući pregovori Srbije i Brisela pre januara.

Izvor: B92

Petak, 06.09.2013.

08:24

Default images

Kako piše Blic, Nemačku sada interesuje samo kosovski uslov, a sledeće sedmice bi Beograd i Prištinu trebalo da posete parlamentarci Bundestaga, koji će, kako se navodi, u Srbiju doneti neke pozitivne poruke.

"Srbija će dobiti predbožićni poklon, jer su kancelarka Nemačke Angela Merkrl i njen tim zadovoljni načinom na koji se ispunjava kosovski uslov. Bez obzira na stepen neispunjenosti reformskih uslova ili čak i što nisu adekvatno sankcionisani krivci za paljenje nemačke ambasade, Beograd će 20. decembra moći formalno da počne pregovore, jer će 19. ili 20. decembra Evropski savet moći da donese pozitivnu odluku o tačnom datumu", kazao je za "Blic" izvor blizak vlastima u Berlinu.

Isti izvor navodi da Berlin neće insistirati na striktnom rasformiranju paralelnih institucija države Srbije do kraja godine i dodaje da su po tom pitanju kriterijumi omekšali i postali realniji. Takođe, više se ne pominje i ugovor o "dobrosusedskim odnosima" koji su pre godinu dana kao uslov postavili nemački parlamentarci, dodaje "Blic".

Tom listu je rečeno da će predstavnici Bundestaga sledeće nedelje stići u Beograd, ali i u Prištinu, kako bi preneli pozitivne poruke. Kako se tvrdi, ta poseta znatno će se razlikovati od svih prethodnih kada se u Beograd stizalo sa veoma oštrim kritičkim porukama koje su ostale upamćene po diktiranju "nemačkih uslova" za evropski put Srbije.

"Političarima u Nemačkoj je potpuno jasno da reforme u Srbiji stoje, sa skepsom gledaju na neka kadrovska rešenja u rekonstruisanom kabinetu premijera Ivice Dačića, ali više na tome neće insistirati. Jedini uslov je Kosovo", kaže za "Blic" izvor iz diplomatskih krugova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: