Standard: Hrvatska mentalno u ratu

Hrvatsko društvo se još uvek mentalno nalazi u ratu, ocenjuje bečki dnevnik “Standard“ povodom incidenata u vezi ćiriličnih natpisa u Vukovaru.

Izvor: B92

Sreda, 04.09.2013.

08:55

Default images

Problem nije što pripadnici žrtava ratnih zločina ili ratni veterani imaju poteškoće sa sećanjima, već što ne postoji konsenzus svih elita da sećanja moraju biti razdvojena od ljudskih prava i da politika identiteta hrvatskih državljana ne sme više da se vodi preko razgraničenja protiv Srba, dodaje list.

Bura oko ćiriličnih natpisa, prema „Standardu" je unutrašnjo-politički fijasko dalekosežnih posledica.

Sve dok su elite ambivaletne i svake godine slave ponovno osvajanje Krajine, koje je vezano za bekstvo desetine hiljada Srba, ili se bivši general i nekadašnji pljačkaš banaka Ante Gotovina slavi kao svetac, stanovništvo može biti zbunjeno, konstatuje „Standard“.

List ujedno ukazuje da je nova, jako pozitivna retorika vlade u Beogradu doprinela podsticaju procesu pomirenja, koji liči na nemačko-francusku inicijativu, te naglašava da se na tu novu eru može osloniti samo ako ona bude primenjena na svim nivoima.

U šoviništičkom nasilju u ponedeljak demonstranti su se u Vukovaru sukobili sa policijom i porazbijali na javnim ustanovama tek postavljene ploče sa latinično-ćiriličkim natpisima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: