Većina Amerikanaca protiv rata

Većina Amerikanaca je protiv kaznene vojne intervencije u Siriji zbog toga što je sirijska vlada, navodno, upotrebila hemijsko oružje protiv civila.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.09.2013.

07:52

Default images

Skoro 60 odsto Amerikanaca je protiv vazdušnih udara na Siriju, iako je američka administracija utvrdila da je režim te zemlje upotrebio hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda, pokazali su rezultati najnovije ankete koju su sproveli "Vašington post" i "ABC njuz".

Demokrate i republikanci se jednako protive napadima, a veliko protivljenje vlada među svim političkim i demografskim grupama obuhvaćenim anketom.

Najveći otpor intervenciji pružaju politički nezavisni ispitanici - čak 66 odsto, objavio je "Vašington post".

Međutim, Amerikanci su skloniji da podrže vojnu akciju ako bi u njoj učestvovale Velika Britanija i Francuska, pa bi u tom slučaju intervenciju bilo spremno da podrži 46 odsto anketiranih.

Ali 51 odsto njih je protiv intervencije čak i kada bi bila formirana takva koalicija.

Još više Amerikanaca je protiv naoružavanja sirijskih pobunjenika koje je predsednik Barak Obama odobrio u junu. Čak 70 odsto njih je protiv naoružavanja pobunjenika, a među njima je velika većina demokrata, republikanaca i politički nezavisnih ispitanika.

Anketa je sprovedena telefonskim putem u periodu od 28. avgusta do 1. septembra na slučajnom uzorku od 1.012 punoletnih osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: