Švedska prva za azil Sirijcima

Švedska je danas postala prva zemlja Evropske unije koja je saopštila da će dati azil svim sirijskim izbeglicama koje podnesu zahtev, javio je Frans pres.

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.09.2013.

19:10

Default images

"Svi sirijski azilanti, koji su podneli zahtev za azil u Švedskoj, dobiće ga", rekla je portparolka švedske Agencije za migracije Ani Hornblad (Hoernblad) francuskoj novinskoj agenciji.

Prema njenim rečima, Agencija je donela tu odluku sada "jer veruje da se nasilje u Siriji neće završiti u bliskoj budućnosti".

Hornbladova je dodala da će ova odluka, kojom izbeglice dobijaju status stalnog boravka, važiti dok ne bude drugačije odlučeno.

AFP objašnjava da je do sada Švedska mogla da ugosti izbeglice privremeno na tri godine, nakon čega je država procenjivala svaki pojedinačan slučaj.

Agencija očekuje da "ogromna većina Sirijaca, koji danas imaju privremen status, podneti zahtev za promenu u stalni", rekla je Hornbladova.

AFP navodi da će onima koji dobiju stalan boravak biti omogućeno i da dovedu članove porodica u Švedsku.

Francuska novinska agencija podseća da su UN saopštile da je broj izbeglica iz Sirije premašio dva miliona, a da je od 2012. godine Švedska primila približno 14.700 azilanata iz Sirije.

Švedski ministar za migracije Tobijas Bilstrom (Billstroem) pozvao je i druge zemlje da uvide obavezu da pomognu sirijskom narodu.

"Nijedan drugi konflikt na planeti nije danas toliko strašan kao što je dugi i krvavi sukob u Siriji. Zbog toga bi mnogi političari, unutar i izvan EU, trebalo da se zamisle nad našim obavezama", rekao je on dnevniku "Aftonbladet".

Švedska je prošle godine ukupno primila 44.000 zahteva za dobijanje azila, što predstavlja povećanje od 48 odsto i rekord od 1992, iz vremena konflikta u bivšoj Jugoslaviji, navodi AFP.

Taj broj uključuje približno 8.000 zahteva sirijskih državljana, dodaje agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: