Kongres verovatno podržava Obamu

Kongres će najverovatnije podržati zahtev predsednika Baraka Obame i podržaće vojnu intervenciji u Siriji, smatraju predstavnici republikanaca i demokrata.

Izvor: B92

Utorak, 03.09.2013.

18:08

Default images

Predsedavajući Predstavničkog doma republikanac Džon Bener i liderka demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi izjavili su danas posle sastanka sa američkim predsednikom Barakom Obamom u Beloj kući da veruju da će Kongres podržati rezoluciju o vojnoj intervenciji u Siriji.

Bener je rekao da Sjedinjene Američke Države moraju da odgovore na upotrebu hemijskog oružja i dodao da će on podržati poziv predsednika Obame na akciju (u Siriji), prenele su agencije.

"To je nešto što SAD moraju da urade", istakao je Bener i dodao da veruje da će i njegove kolege pružiti podršku Obaminom zahtevu da se odobri upotreba vojnih snaga u Siriji.

"Mi imamo neprijatelje širom sveta koji moraju da shvate da nećemo tolerisati ovakav način ponašanja", rekao je Bener novinarima.

On je naveo da SAD imaju širom sveta i saveznike koji takođe treba da znaju da će Amerika delovati kada je neophodno.

I liderka demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi izjavila je da veruje da će Kongres podržati rezoluciju o upotrebi vojnih snaga SAD protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Nensi Pelosi, koja je, takođe, prisustvovala sastanku sa američkim predsednikom Barakom Obamom u Beloj kući, izjavila je novinarima posle sastanka da SAD moraju da odgovore na upotrebu hemijskog oružja u Siriji.

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da je uveren da će američki Kongres podržati vojnu intervenciju u Siriji.

Obama je rekao da SAD imaju širi plan za to kako da pomognu protivnicima sirijskog predsednika Bašara al Asada da dođu do pobede nad njegovim snagama, preneo je Rojters.

Američki predsednik je na sastanku sa liderima Kongresa zatražio da se Kongres što pre izjasni o preduzimanju vojne akcije u Siriji i istakao da bi akcija bila ograničenog obima, te da se ne bi ponovili dugi ratovi koje je Amerika vodila u Avganistanu i Iraku.

"Mi se zalažemo za nešto ograničeno. To je nešto proporcionalno. To će oslabiti Asadove snage", naveo je Obama.

"U isto vreme imamo širu strategiju koja će omogućiti da se osnaži opozicija", dodao je on. Obama je rekao da će vojna akcija onesposobiti sirijskog lidera Asada da koristi hemijsko oružje.

Levin: SAD će pružiti pomoć pobunjenicima

Predsedavajući senatskog Komiteta za oružane snage, demokrata Karl Levin, izjavio je danas posle susreta sa američkim predsednikom Barakom Obamom da je uveren da će Sjedinjene Američke Države pružiti podršku sirijskoj opoziciji.

"Uveren sam, nakon što sam jutros razgovarao u Ovalnom kabinetu sa predsednikom i drugima, da ćemo pružiti snažniju podršku sirijskoj opoziciji", rekao je Levin novinarima.

On je kazao da je u Beloj kući rekao da SAD treba da obezbede pobunjenicima naoružanje, poput protivtenkovskog oružja "koje ne može biti upotrebljeno protiv nas", preneo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: