Obama: Kongres će odobriti napad

Barak Obama izjavio da je uveren da će sa članovima Kongresa postići dogovor o intervenciji u Siriji, a podržao ga je visoko rangirani republikanac u Kongresu.

Izvor: Beta

Utorak, 03.09.2013.

17:04

Default images

Obama je nakon sastanka sa narodnim poslanicima u Beloj kući kazao da je "otvoren za izmene" u zahtevu da Kongres odobri napad na režim predsednika Bašara el Asada.

On je dodao da je "ozbiljan" u nameri da se konsultuje sa poslanicima, pod uslovom da kongresna rezolucija koju oni usvoje pošalje "jasnu poruku" El Asadu i predloži sputavanje njegove sposobnosti da koristi hemijsko oružje.

Obama je istakao da građani SAD treba da znaju da Sirija "nije Irak, kao ni Avganistan" i da će intervencija koju on predlaže biti "ograničena i srazmerna".

Sastanku sa predsednikom u Beloj kući prisustvovali su šefovi poslaničkih grupa Republikanske i Demokratske partije u Donjem domu i Senatu.

Najviše rangirani republikanac u američkom Kongresu Džon Bejner rekao je danas da će podržati poziv predsednika Baraka Obame za vojnu intervenciju u Siriji i dodao da to treba da učine i njegove stranačke kolege.

Bejner, koji je predsedavajući Predstavničkim domom, rekao je da se mora reagovati na upotrebu hemijskog oružja.

Jedino SAD mogu zaustaviti režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada i upozoriti ostale širom sveta da se upotreba hemijskog oružja neće tolerisati, rekao je Bejner.

"To je nešto što SAD kao zemlja treba da urade", rekao je Bejner u Beloj kući poštyo se zajedno s ostalnim liderima Kongresa sastao s Obamom.

Inače predsednik SAD Barak Obama razgovarao je danas i sa premijerom Japana Šinzom Abeom o Siriji, nakon čega su oba predsednika izrazili "duboku zabrinutost zbog upotrebe hemijskog oružja" u toj zemlji, saopštila je danas Bela kuća.

Obama i Abe su se tokom sinoćnog telefonskog razgovara saglasila da "upotreba hemijskog oružja predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnih normi i da se ne može tolerisati".

Dvojica lidera su ocenila i da savezništvo SAD i Japana ima ključnu ulogu za mir i stabilnost u azijskopacifičkom regioni i založili se dalje jačanje saradnje u bezbednosnim izazovima u regionu i svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: