Izrael lansirao rakete blizu Sirije

Dve balističke rakete koje su jutros lansirane u Sredozemnom moru deo su vežbe Izraela, javljaju agencije. Lansiranje potvrdio izraelski ministar odbrane.

Izvor: B92, BBC

Utorak, 03.09.2013.

11:23

Default images

Rakete su pale, prema nezvaničnim informacijama RIA Novosti iz Damaska, u more.

Izraelski ministar odbrane potvrdio je da je rakete lansirala izraelska vojska, a dopisnik BBC-ja iz Jerusalima je izvestio da su izraelski zvaničnici objasnili da je isplaljivanjem raketa Izrael vežbao svoj odbrambeni sistem, za slučaj da SAD odluče da napadnu Siriju.

Ispaljene rakete su deo izraelskog sistema odbrane "hetc-2", prenosi Raša tudej, dodajući da su SAD saopštile da njihova mornarica nije ispalila nijednu raketu.

Neke agencije su ranije prenele da su ispaljene rakete deo zajedničke vežbe Izraela i SAD.

Podsetimo, ruski radarski sistem za upozorenje na raketni napad u Armaviru blizu Crnog mora na jugu Rusije je jutros registrovao lansiranje dve balističke rakete u Sredozemnom moru.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su registrovane rakete iz centralnog dela prema istočnoj obali tog mora. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je o ovom incidentu već informisao predsednika Rusije Vladimira Putina, prenela je agencija AFP.

Lansiranje se dogodilo u 10:16 časova po moskovskom vremenu (8:16 po srednjoevropskom vremenu), navelo je Ministarstvo i prenela agencija Interfaks.

O lansiranju raketa nikakve informacije nije imala ni ruska ambasada u Damasku ni sirijska ambasada u Moskvi, navode ruski mediji. Pentagon ne raspolaže informacijom o lansiranju balističkih raketa u Sredozemnom moru, saopštio je agenciji RIA Novosti predstavnik pres službe američkog ministarstva odbrane.

NATO proverava informacije o lansiranju balističkih raketa u regionu Sredozemnog mora, saopšteno je iz sedišta Alijanse, prenosi Itar-tas.

Novinar Tim Maršal, koji izveštava sa ratnih područja, izvestio je, za svoju kuću Skaj njuz, da je za sada o ovom događaju stiglo jako malo informacija, ali da bi najverovatnije objašnjenje moglo biti to da su SAD testirale neke od odbrambenih sistema svojih brodova.

Američka flota od pet razarača i jedan brod amfibija su već u istočnom Mediteranu, spremni za eventualnu intervenciju krstarećim raketama na Siriju, dok se nosač aviona USS Nimic i četiri druga broda od juče grupišu u Crvenom moru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: