Berane: Fekalije uzrok epidemije

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović potvrdio je da su uzrok epidemije u Beranama bakterije fekalnog porekla u vodi.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 03.09.2013.

21:53

Default images

Izvor epidemije je hidrični. Uzrok su bakterije fekalnog porekla koje su se našle u vodi zajedno sa virusima. Nije se krilo da je voda uzrok epidemije, a sa pričom oko smeća izašlo se imajući u vidu stanje nastalo posle blokade deponije Vasove vode, pišu Novosti.

Ovo je u utorak u Beranama zvanično potvrdio ministar zdravlja dr Miodrag Radunović, koji je naglasio da je u gradu zabrinjavajuća epidemiološka situacija i zbog velikog broja deponija koje se nalaze na svakom koraku.

"Apelujem na Savet MZ Beranselo da deblokira put kojim se odvozi otpad kako bismo pokušali da sprečimo nove epidemije koje mogu imati katastrofalne posledice čak i za region. Grad se mora očistiti. U pitanju je zdravlje 30.000 ljudi. Epidemija jenjava. To pokazuju podaci iz medicinskih ustanova", kazao je dr Radunović.

On je u utorak u Beranama zajedno sa predsednikom opštine Vukom Golubovićem dočekao ministra uređenja prostora i životne sredine Branimira Gvozdenovića, direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugošu i pomoćnika ministra poljoprivrede Velizara Vojinovića. Njihova poseta je u utorak trebalo da donese veliku akciju čišćenja grada uz pomoć šest opština sa severa i Budve, koji su poslali mehanizaciju. "Očekujemo da u sredu uklonimo 60, a u četvrtak 100 tona otpada. Privremena deponija Vasove vode mora biti otvorena",kazao je Gvozdenović, koji je na pitanja o odgovornosti za trovanje nekoliko hiljada Beranaca odgovorio:

"Ima vremena za odgovornost. Postoje nadležne institucije, rade se nalazi. Insistiraćemo da se problem reši, ne samo da saniramo postojeću situaciju. Svako će snositi deo odgovornosti. Nisam u situaciji da kažem ko je kriv i zbog čega građani nisu bili na vreme obavešteni o neispravnoj vodi", rekao je Gvozdenović.

Jučerašnji skup bacio je novo svetlo na trovanje Beranaca, nezabeleženo u istoriji Crne Gore.

"Posle havarije na vodovodu sa Merića vrela, uključuje se sistem sa manastirskog vrela. U svakom slučaju došlo je do mešanja voda ", izjavio je novinarima pomoćnik ministra poljoprivrede Velizar Vojinović.

Naime, kada se stavi u funkciju sistem sa manastirskog vrela, voda se pumpama izvlači do bazena na brdu Jasikovac, koji bi mogao biti uzrok trovanja. Ipak, nema odgovora na najvažnije pitanje - ko je kriv za trovanje?

Dok je delegacija iz Podgorice razgovarala sa novinarima, u sudu za prekršaje vlast je "trenirala strogoću" i meštane MZ Beranselo slala u zatvor. Posle prijave komunalne policije da su onemogućili odlaganje smeća na Vasovim vodama, policija je hitno reagovala i napisala prijave posle čega će na odsluženje zatvorske kazne od 15 dana meštani Beransela Goran Šćekić, Tiho Šekularac i Budimir Bubanja. Kaznom od po 500 evra kažnjeni su Danica Pešić (76) i njeni sinovi Slobodan i Vuksan. Istom kaznom je kažnjeno još pet meštana Beransela.

Važi li zakon za Golubovića

"Nas ne mogu zastrašiti. U kući niko ne radi, tako da kaznu nećemo platiti. Ovo je prava slika vlasti. Mi branimo svoje i zdravlje dece i svih građana Berana, od onih koji bez ijednog dokumenta na divljoj deponiji godinama odlažu smeće i truju ljude, a oni represijom aminuju bezakonje. Gde je ta policija i taj sud da kazne predsednika opštine Golubovića koji je pred desetinama ljudi meštane Beransela nazivao džukelama?! Važi li zakon za njega? ", pita se Slobodan Pešić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: