"Podrška putu CG ka EU i NATO"

Milo Đukanović i Ivo Josipović ocenili da između dve države postoje dobri i prijateljski odnosi i izrazili očekivanje dalje saradnje u svim oblastima.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 03.09.2013.

00:31

Default images

Crnogorski premijer je, kako je saopšteno iz crnogorske vlade, kazao da je poseta hrvatskog predsednika Josipovića potvrda odličnih bilateralnih odnosa koji su važni za ukupni napredak regiona, kao podsticaj za stabilizaciju i dalji evropski put zemalja Zapadnog Balkana.

On je ukazao na značaj članstva Hrvatske u Evropskoj uniji i NATO-u i na iskustvo koje u tim procesima pruža Crnoj Gori u ostvarenju njenih evropskih i evroatlantskih aspiracija.

Josipović je, kako se navodi, ocenio da je Crna Gora na pravom putu da postane sledeća članica EU.

Hrvatski predsednik ranije danas sastao se sa crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem, a na zajedničkoj konferenciji za medije istaknuto je da dve države nemaju otvorenih pitanja, kao i da će Zagreb nastaviti da podržava evropske i evroatlanske integracije Podgorice.

Crna Gora i Hrvatska nemaju otvorenih pitanja, a Zagreb će nastaviti da podržava put Podgorice ka EU i NATO-u, saopštili su Filip Vujanović i Ivo Josipović.

"Zahvaljujemo se Hrvatskoj na podršci putu Crne Gore ka Evropskoj uniji i NATO-u. Ta podrška je bila i jeste značajna i veoma cenimo spremnost Hrvatske da, kao članica EU i NATO-a, i dalje bude promoter naših integracionih interesa”, kazao je Vujanović novinarima.

Vujanović je istakao da Crna Gora i Hrvatska imaju odlične odnose, koji mogu biti dobar primer u regionu.

On je kazao da Prevlaka ne opreterećuje odnose Crne Gore i Hrvatske, dodavši: "To je pitanje koje smo rešili u privremenom režimu, koji funkcioniše uspešno od 2002. godine".

Josipović je, nazivajući Crnu Goru prijateljskom državom, poručio da će Hrvatska i dalje podržavati Podgoricu u procesu evropskih integracija.

“Hrvatska će nastaviti da pomaže Crnu Goru na njenom putu ka EU i NATO. Imamo visoku podudarnost u stavovima kada su u pitanju integracije”, kazao je on, dodajući da dve države imaju odlične odnose.

On je naveo da pitanje Prevlake ne opterećuje odnose dveju država, dodajući da će se Crna Gora i Hrvatska sporazumno obratiti Međunarodnom sudu u Hagu, ukoliko ne postignu konačan dogovor o tom pitanju.

Vujanović i Josipović su saglasni da crnogorska manjina u Hrvatskoj i hrvatska manjina u Crnoj Gori znatno doprinose dobrim odnosima dveju država, ocenjujući da je privredna saradnja dobra, ali da postoji još prostora za njeno unapređenje.

Sa hrvatskim predsednikom danas u Podgorici razgovaraće i crnogorski premijer Milo Đukanović i predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

Josipović će sutra boraviti u Tivtu, gde će se sastati s predstavnicima Hrvata koji žive u Crnoj Gori.

Prištinski mediji pišu da će hrvatski predsednik Ivo Josipović biti od 5. do 7. septembra u zvaničnoj poseti Prištini, na poziv predsednice Kosova.

Predsednik Hrvatske izjavio je za hrvatsku TV Nova da će u oktobru posetiti Beograd, gde će razgovarati s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: