"Država preča od barjaka partija"

Ministar bez portfelja zadužen za EU Branko Ružić kaže da je angažnovanjem stručnjaka vlada dokazala da su joj interesi Srbije važniji od stranačkih barjaka.

Izvor: B92

Utorak, 03.09.2013.

22:20

Default images

"Angažovanjem mladih stručnjaka, kojima su umesto partijskih knjižica glavne preporuke veliko znanje i impresivne biografije, ova vlada je praktično dokazala da su joj od stranačkih barjaka i bedževa važniji interesi Srbije", rekao je Ružić za sutrašnje Novosti.

Na pitanje kako gleda na imenovanje Miščević, pošto je ona bila bliska sa demokratama, on navodi da je siguran da se radi o "pravoj osobi na pravom mestu", čiji su stručni kvaliteti za njega jedini opredeljujući faktor u budućoj saradnji.

Govoreći o tome koja će biti konkretno njegova zaduženja, Ružić je istakao da će o dokumentu koji će i formalno definisati detalje vezane za koordiniranje procesa evropskih integracija odlučivati premijer Ivica Dačić u skladu sa ustaljenom procedurom, objavljeno je na sajtu Novosti.

Upitan može li rešavanje kosovskog problema da uspori evropski integracije, on je izrazio uverenje da će "temelj koji su svojom hrabrom odlukom postavili premijer Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić potpisivanjem Briselskog sporazuma biti dovoljna garancija da se ova dva procesa uspešno odvijaju kao vid sinergije".

Kada je reč o daljim koracima posle stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ministar je istakao da će prvo važno pitanje biti godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku i upoznavanje sa glavnim zaključcima, i to već 18. septembra, a da nakon toga 24. septembra u Briselu sledi analitički pregled za dva velika poglavlja - 23 i 24 - u kojima su ključne tačke pravne slobode i bezbednost.

" Ima oblasti u kojima svakako treba pojačati aktivnosti. Tu nije reč samo o političkim, već i o reformskim i tehničkim pitanjima. Jer, Evropa ne sme da bude samo formalna mantra, već je naš ključni zadatak da kroz taj zahtevni proces uredimo društvo i stvorimo preduslove za rast životnog standarda i uvođenje novih radnih mesta", poručio je Ružić.

Prema njegovim rečima, dinamika evrointegracija će u velikoj meri zavisiti od nas i podizanja nivoa svesti kod svih važnih političkih odlučilaca - da je proces evropskih integracija, pre svega, u našem interesu.

"Niko imaginaran sa strane neće rešiti naše preuzete obaveze. Posao koji nas čeka je naporan. Izgubljeno je mnogo vremena, ali iskreno sam ubeđen da smo kadri da ga nadoknadimo", rekao je Ružić.

On je i ovom prilikom odbacio spekulacije da je insistirao unutar SPS da bude imenovan za ministra i da je navodno u slučaju drugačijeg ishoda bio spreman da organizuje i puč u partiji.

"Ponoviću da bi naš predsednik Dačić mogao da poželi pučistu poput mene. Svi koji me poznaju vrlo dobro znaju da nikada svoje lične ambicije, aspiracije i želje nisam stavljao iznad vrhovne vrednosti za mene lično. Jedino mi je važno uspešno funkcionisanje sistema odnosno SPS", kazao je Ružić.

Na pitanje o mogućnosti da se uskoro promeni vlast u Beogradu, on je rekao da smatra da je važno kod odgovornih političara da uvažavaju realnost i činjenicu da je došlo do tektonskih poremećaja u preraspodeli poverenja građana u određene političke stranke.

"Zato to mora biti ideja vodilja i u Beogradu, ukoliko želimo da baštinimo demokratski vrednosni sistem", dodao je Ružić.

Ministar veruje i da neće biti vanrednih izbora "sve dok Vlada bude postizala pozitivne rezultate na realizaciji proklamovanih strateških ciljeva koje je naveo premijer Dačić.

"Ne vidim nijedan racionalni politički razlog da dođe do skraćivanja mandata. Mada, ne sporim legitimno pravo opozicije da se bori za izbore", zaključio je Ružić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: