Vučić šef Mišćevićevoj?

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i premijer Ivica Dačić još razmišljaju koja je opcija bolja za novog direktora Kancelarije za evropske integracije.

Izvor: Danas

Utorak, 03.09.2013.

21:12

Default images

Dilema je da li bi na to mesto trebalo postaviti nestranačku ličnost ili partijski kadar, saznaje Danas iz više izvora u vrhu Vlade Srbije.

Prema rečima sagovornika ovog lista, još nije doneta odluka ni o tome ko će biti šef državne delegacije za pristupne pregovore sa EU, dakle ključna politička ličnost koja će biti šef glavnom pregovaraču Tanji Miščević i koja će zemlju predstavljati na međuvladinim konferencijama sa zemljama članicama Unije. U Vladi se pretpostavlja da bi Aleksandar Vučić mogao da preuzme tu funkciju, posebno jer je lično on predložio Miščevićevu za glavnog pregovarača.

Kako Danas saznaje, u igri za direktora Kancelarije, koji bi na toj funkciji nasledio predstavnika URS Milana Pajevića, tri su kandidata. Prva, i kako sagovornici ovog lista kažu, najbolja opcija je da na čelu Kancelarije bude glavni pregovarač, odnosno Miščevićeva. To je i najlogičnije rešenje, kažu naši sagovornici, jer Kancelarija po opisu posla treba da "opslužuje" pregovarača i njegov tim.

Druga opcija je da direktor Kancelarije bude Branko Ružić, ministar bez portfelja zadužen za EU. Sagovornici Danasa podsećaju da i drugi ministri bez portfelja, Aleksandar Vulin i Sulejman Ugljanin, imaju kancelarije u svojoj nadležnosti, za KiM i za nerazvijena područja, pa bi bilo "logično" da i Ružić dobije svoju. Međutim, kako je objašnjeno, to bi značilo da SPS, čiji je Ružić kadar, "dobija previše ingerencija u vezi sa EU, sa čime SNS teško da će se složiti".

Treća opcija je da tu funkciju preuzme neko iz Kancelarije, a najveće šanse za to ima dugogodišnji zamenik direktora Srđan Majstorović, koji dobro poznaje materiju, dugo je u toj instituciji, nikome se nije politički zamerio i ne pripada nijednoj političkoj stranci.

Stranački vojnici

Najlošije rešenje bi, kažu izvori Danasa iz Vlade, bilo da Kancelariju preuzme neki stranački vojnik bez dovoljno iskustva sa procesom evropske integracije. U javnosti se spekuliše da bi to mogla da bude Ljubica Vasić, pomoćnica ministra spoljnih poslova za EU i kadar SNS, ali to je malo verovatno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: