Srbija dobila rekonstruisanu vladu

Skupština Srbije večeras je, posle višednevne rasprave, izabrala novu, rekonstruisanu Vladu. Ministri, za koje je glasalo 134 poslanika, položili su zakletvu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.09.2013.

19:36

Default images

Za Vladu je glasalo 134 poslanika, 65 njih je bilo protiv, a 51 uzdržan.

Kako je rekao predsednik Skupštine, nije bilo poslanika koji nisu želeli da glasaju.

Predsednik Skupštine je prozivao poslanike i govorio ko je kako glasao. Poslanička grupa SPO-DHSS, kao i poslanik Bogate Srbije Zaharije Trnavčević i samostalni poslanik Sanja Jeftić Branković, koja je izabrana na listi LDP, glasali su za rekonstruisanu Vladu Srbije, uz poslanike vladajuće koalicije.

Ministri su položili zakletvu, nakon čega je usledilo potpisivanje i intoniranje himne.

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vrššiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije", tekst je zakletve.

Sednici nije prisustvovao doskorašnji ministar Mlađan Dinkić.

“Najveći broj predloženih kandidata nisu stranačke ličnosti, do sada se nisu bavili politikom i ubeđen sam da će učiniti sve što znaju, mogu i žele da rezultati budu bolji nego u prethodnom periodu", rekao je nakon sednice premijer Dačić i dodao da novu Vladu prva sednica čeka već u utorak ujutro.

Glasanju je prethodila trodnevna oštra rasprava. Vlada Srbije sada ima 18 ministarstava, jedno više nego prethodna jer je resor privrede i finansija razdvojen. Takođe, za razliku od prethodne u rekonstruisanoj vladi je jedan više ministar bez portfelja, tako da sada Vlada Srbije ima ukupno 22 člana.

Premijer ivica Dačić je u ekspozeo naveo da su novi zadaci rekonstruisane vlade da se Srbija ubrza i da se promeni, a ne da bude talac međustranačkih sukoba i političkih podela.

Novi članovi Vlade Srbije

Premijer i novi ministri (Foto: Tanjug)
Nebojša Rodić (SNS), ministar odbrane

Rođen je 1953. u Šapcu. Na mesto ministra dolazi sa mesta direktora BIA. Politička biografija Nebojše Rodića se nije mnogo dopunjavala u prethodnoj deceniji. U vreme izbora 1997. bio je sekretar Republičke izborne komisije, ali se nakon velike afere krađe izbora povukao s funkcije.

Nakon toga bio je zamenik sekretara Skupštine, kao i ambasador.Bio je generalni sekretar u Predsedništvu Srbije nakon izbora Tomislava Nikolića.

Lazar Krstić (nestranačka ličnost), ministar finansija

Rođen je u Nišu pre 29 godina gde je tavršio osnovnu i srednju pkolu. Diplomac Jejla, zaposlen u konsultantskoj kući Mekinzi. Već od prve godine studija izdvojio se kao jedan od najboljih akademaca, u trećoj godini proglašen najperspektivnijim, a 2007. je i diplomirao u oblasti matematike, etike, politike i ekonomije.

Na Jejlu je bio jedan od osnivača Društva evropskih studenata, a primljen je i u bratstvo "Delta Kapa Epsilon", čiji su članovi bili i američki predsednici - sin i otac Džordž Buš. Osim njih, tu su se školovali i Džerald Ford i Bil Klinton. Krstić je takođe i član srpske "Mense", koja okuplja ljude natprosečne inteligencije. Dobitnik je i jednog od prvih 200 novih pasoša, koji su pripali samo zaslužnima.

Saša Radulović (nestranačka ličnost), ministar privrede

Ekonomski je konsultant, završio je Elektrotehnički fakultet u Beogradu, smer automatika i elektronika. Otišao je iz Srbije osamdesetih godina, nakon čega je živeo i radio u Nemačkoj, Kanadi i SAD.

Kako navodi na svom blogu na B92, bio je aktivan učesnik buma Silicijumske doline. Vratio se u Srbiju 2005. godine, gde je imao firmu i bio stečajni upravnik nekoliko preduzeća. Na blogu B92 pisao je članke o poslu stečajnog upravnika, navodeći da se od 2007. godine bavi patologijom privrede Srbije, kroz koju se vide uzroci propasti i sistemsko uništavanje, privredni kriminal, enormno bogaćenje pojedinaca i nepostojanje sistema.
Nakon zakletve i potpisivanja, intonirana je himna (Foto: Tanjug)
Dragan Glamočić (nestranačka ličnost), ministar poljoprivrede

Rođen je 1968. u Futogu. Prodekan je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i stručnjak je za stočarstvo. Uža naučna oblast mu je ishrana životinja. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu 1992, a na istom fakultetu je i magistrirao (1995. godine) i doktorirao (1999. godine).

Autor je programskih sistema "Sesame" (za određivanje novčane vrednosti hraniva) i "Multimix" (za optimizaciju obroka, smeša i premiksa). Član je Američkog udruženja za nauku u mlekarstvu, Društva zootehničara Vojvodine i saradnik Nacionalnog istraživačkog saveta SAD.

Na Poljoprivrednom fakultetu radi od 1996. godine, kada je izabran za asistenta pripravnika. Docent postaje 1999, vanredni profesor 2004, a redovni profesor 2009.

Aleksandar Antić (SPS), ministar saobraćaja

Rođen je 1969. godine u Beogradu. Po zanimanju je diplomirani ekonomista. Kao član Socijalističke partije Srbije, bio je odbornik u SO Zvezdara u dva mandata (1992-1996). Tri puta je biran za odbornika SPS u Skupštini grada Beograda, a od 2004. do 2008. godine, obavljao je i funciju predsednika Odborničke grupe SPS.

Predsednike je Gradske organizacije SPS Beograda i član je Predsedništva SPS. Na parlamentarnim izborima 2012. godine izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Za predsednika Skupštine grada Beograda prvi put je izabran 16. decembra 2008. godine, a ovu funkciju je obavljao sve do redovnih izbora za organe samouprave u Beogradu, 6. maja 2012. godine. Ponovo je izabran za predsednika Skupštine grada Beograda, 12. juna 2012. odine, na konstitutivnoj sednici novog saziva gradskog parlamenta.

Igor Mirović (SNS), ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave

Rođen je u Kruševac. Osnovnu i srednju školu i Ekonomski fakultet završio je u Novom Sadu. Bio je član Srpske radikalne stranke, u kojoj je 14 godina bio predsednik Gradskog odbora Novi Sad. U Srpsku naprednu stranku prešao je u jesen 2008. godine. Za potpredsednika stranke izabran je u septembru 2012.

U više mandata bio je biran za odbornika Skupštine grada Novog Sada, pokrajinskog i narodnog poslanika. Imenovan je za potpredsednika Skupštine Novog Sada u periodu od 1992. do 1994. godine. Obavljao je dužnost zamenika ministra finansija u Vladi Republike Srbije od 1998. do 2000. godine, kao i direktora JP Zavod za izgradnju grada Novog Sada od 2004. do 2008. godine.

Na pokrajinskim izborima 2008. izabran je za poslanika kao kandidat na većinskim izborima, a na konstitutivnoj sednici vojvođanske skupštine 16. jula 2008. izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine. Iste godine je bio kandidat za gradonačelnika Novog Sada, ali nije uspeo da se domogne te pozicije.

Objavio je dve zbirke pesama: "Nebo nad Vizantijom" i "Kremen plamen".
Foto: Tanjug
Tomislav Jovanović (nestranačka ličnost), ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Doktor medicinskih nauka. Fiziolog. Redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu. Rukovodilac većeg broja domaćih i medjunarodnih naučnih projekata. Autor velikog broja naučnih i stručnih radova iz oblasti kojima se bavi. U više navrata biran za šefa katedre za fiziologiju i katedre za medicinsku balneoklimatologiju.

Dugogodišnji prodekan za poslediplomsku nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu, čije su aktivnosti fundirale oblast profesionalnog usavršavanje lekara u Srbiji. Inicijator i organizator prvih kontinuiranih medicinskuh edukacija u zemlji.

Od marta 2013. predsednik Programskog Saveta Akademije za kontinuiranu medicinsku edukaciju.

Ivan Tasovac (nestranačka ličnost), ministar kulture

Rođen u Beogradu 1966. godine. Direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. godine. Diplomirao je klavir na Konzervatorijumu „P. I. Čajkovski“ u Moskvi u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. Nedeljnik Vreme ga je izabrao za ličnost 2011. godine.

U dvanaestoj godini debituje sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije. Nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji, Belgiji, ex Jugoslaviji i Srbiji. Dobitnik je nagrada “Disrupton” za 2004. godinu, koju dodeljuje predstavništvo advertajzing mreže TBWA onima koji rade drugačije od uobičajenog, menjaju pravila i razbijaju ustaljene kanone. Predsednik je Saveta za promociju Srbije.

Vanja Udovičić (nestranačka ličnost), ministar omladine i sporta

Rođen je 1982. godine u Beogradu. Profesionalni je vaterpolista i bivši reprezentativac. Sa reprezentacijom je osvojio dve zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje na svetskim takmičenjima. Svoju karijeru je započeo u Partizanu, a igrao je i u Jadran-u Nautico Posilipo-u, Pro Recco-u, karijeru je završio u kragujevačkom Radničkom. Diplomirao je na Fakultetu organizacionih nauka.

Branko Ružić (SPS), ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije

Rođen je decembra 1975. godine u Zemunu. Detinjstvo je proveo u Australiji jer mu je otac bio jugoslovenski diplomata. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu,odsek za međunarodne odnose. Od 1996. do 1999. godine je obavljao funkciju studenta prodekana na Fakultetu političkih nauka.

Od 2001. godine je bio potpresednik Glavnog odbora, a u isto vreme je bio i potparol SPS. Bio je poslanik u Skupštini Srbije od 2001. do 2003. godine, a u periodu od 2004. do 2006. godine bio je poslanik u parlamentu Državne zajednice SCG. 2008. godine nakon izbora, postaje šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija. Član je Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od februara 2009. godine.

Aleksandar Vulin (SNS), ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju

Rođen 1972. godine u Novom Sadu gde je završio osnovnu školu, gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Pravni fakultet takođe je završio u Novom Sadu. Svoju političku karijeru počinje u Savezu komunista-Pokret za jugoslaviju gde se nalazio na funkciji generalnog sekretara. Jedan je od osnivača Jugoslovenske levice (JUL) gde je bio potparol ,a takodje nešto kasnije i zmenik predsednice Direkcije JUL-a.

1998. godine je dao ostavku na sve funkcije u JUL-u,nakon formaranja Vlade SPS-a,SRS-a i JUL-a. 2000. godine Vulin je osnovao Partiju demokratske levice,koja je juna 2002. godine ušla sa Demokratskom socijalističkom partijom Milorada Vučelića u kolektivno članstvo SPS-a. Nakon afere “Kofer” 2006. godine sa SPS-om se razišao. Osnovao je Pokret socijalista 2008. godine i od tada se nalazi na čelu te partije. Novembra 2010. godine Pokret socijalista je napravio koaliciju sa Sepskom naprednom strankom, Novom Srbijom i Pokretom “Snaga Srbije”.

Nakon formiranja aktuelne Vlade Srbije imenovan je za direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Aprila 2013, nakon što je Srbija u Briselu parafirala sporazum sa Prištinom, podneo je ostavku na tu funkciju.

Bio je kolumnista listova Svet, Nacional, Centar, politički komentator Radio Indeksa, odgovorni urednik nedeljnika Pečat.

Stari članovi Vlade Srbije

Ivica Dačić (SPS), premijer i ministar unutrašnjih poslova

Lider Socijalističke partije Srbije, ministar unutrašnjih poslova od jula 2008. a bio je i na dužnosti zamenika predsednika vlade. Rođen je 1. januara 1966. u Prizrenu, osnovnu školu završio je u Žitorađi, gimnaziju u Nišu, a diplomirao je na FPN u Beogradu, sa najvišim ocenama.

Za saveznog poslanika u Veću građana tadašnje Savezne skupštine izabran je 1992, a za republičkog poslanika 2004. godine. Bio je prvi predsednik mladih socijalista 1990. godine i portparol SPS od 1992. do 2000. godine. Od 2000. do 2003. godine potpredsednik je SPS, a decembra 2006. je predsednik te partije.

Aleksandar Vučić (SNS), prvi potpredsednik Vlade Srbije

Rođen je u Beogradu 1970. godine gde je diplomirao na Pravnom fakultetu. Član Srpske radikalne stranke postaje 1992. i ubrzo i narodni poslanik. Generalni sekretar SRS postao je 1994, a u Vladi narodnog jedinstva 1998. Vučić postaje ministar za informisanje.

Za poslanika u Saveznoj skupštini SRJ biran je u tri navrata: februara 1998, maja 2000. i septembra 2000. Bio je narodni poslanik i zamenik predsednika poslaničke grupe SRS u Skupštini Srbije. Jedan je od osnivača SNS 2008. u kojoj od osnivanja obavlja funkciju zamenika predsednika stranke, a juna 2012. je v.d. predsednika stranke. Na izborima maja 2012. godine izabran je za poslanika na listi "Pokrenimo Srbiju".

Jovan Krkobabić (PUPS), potpredsednik i ministar rada i socijalne politike

Rođen je 1930. godine u Koljanima kod Sinja. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na FPN u Beogradu. Prvo zaposlenje bilo mu je u Institutu Vinča.

Za predsednika Saveza penzionera Srbije izabran je 1996. godine. Iduće godine je izabran za poslanika Skupštine sa liste SPS i za poslanika Skupštine SRJ.

Predsednik PUPS postao je 2006, po njenom osnivanju. Posle izbora maja 2008. PUPS, koji je na izborima učestvovao u koaliciji sa SPS i JS postao je parlamentarna stranka, a Krkobabić je izabran za potpredsednika Vlade Srbije. Na izborima maja 2012. godine PUPS je u sastavu iste koalicije pripalo 12 poslaničkih mandata.

Rasim Ljajić (SDPS), potpredsednik i ministar spoljne i unutrašnje trgovine, telekomunikacija i informacionog društva

Rođen je 1964. godine u Novom Pazaru. Medicinski fakultet završio je u Sarajevu. Politikom se bavi od 1990. godine, kada je izabran za generalnog sekretara Stranke demokratske akcije Sandžaka, a 1994. formirao je Koaliciju Sandžak, koja 2000. prerasta u Sandžačku demokratsku partiju. Za ministra u saveznoj vladi izabran je 2000. godine, a te godine postaje potpredsednik Koordinacionog tela za rešavanje krize na jugu Srbije i potpredsednik Koordinacionog centra za KiM.

Godine 2001. obnovljen mu je mandat ministra u saveznoj vladi, a 2003. izabran je za ministra za ljudska i manjinska prava u Savetu ministara SCG. Od jula 2004. predsednik je Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom a od jula 2006. koordinator za sprovođenje Akcionog plana za završetak saradnje sa tim sudom, do kraja 2009. kada je podneo ostavku na tu funkciju.

Maja 2007. postao je ministar rada i socijalne politike u Vladi Srbije, a na istu funkciju ponovo je izabran jula 2008. i isti resor zadržao je i posle rekonstrukcije vlade. SDPS je osnovao je oktobra 2009, a 12. decembra iste godine izabran je za njenog prvog predsednika.

Nikola Selaković (SNS), ministar pravde

Rođen je u Užicu 1983, gimnaziju je završio u Beogradu, a diplomirao 2008. na Pravnom fakultetu u Beogradu, gde je 2009. odbranio je master rad. Od godine 2009. radi na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Zorana Mihajlović (SNS), ministarka energetike razvoja i zaštite životne sredine

Rođena je 1970. godine u Tuzli. Diplomirala, potom magistrirala i doktorirala (2001.) na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, na temama iz oblasti energetike i ekonomije. Godine 2006. stiče zvanje naučnog saradnika, zatim docenta 2008, a od 2011. je vanredni profesor. Radila je u Elektroprivredi Srbije od 1996. a od 2004. do 2006. u Vladi Srbije kao savetnik potpredsednika Vlade za energetiku i politiku zaštite životne sredine.

Bila je, do 2010. savetnika za energetiku Milorada Dodika, predsednika Vlade RS.Zaposlena je na Megatrend univerzitetu. Posle majskih izbora 2012. postala je narodni poslanik u Skupštini Srbije, na listi “Pokrenimo Srbiju” .

Milan Bačević (SNS), ministar rudarstva, prirodnih resursa i prostornog planiranja

Rođen je 1953.godine u Komoranu. Diplomirao je 1976. godine na PMF u Prištini, a magistrirao i doktorirao na prostornom planiranju u Skoplju. Godine 1984. postao je profesor na PMF u Prištinia. Predaje na Univezitetu u Beogradu kao i u Kosovskoj Mitrovici.

Od 1992. godine bio je poslanik tokom dva mandata u Saveznoj skupštini tadašnje SRJ, kao i poslanik u Skupštini Srbije. Godine 1998. postaje zamenik ministra za nauku i tehnologiju. Jedan je od osnivača SNS i član Predsedništva stranke. Bio je predsednik Izvršnog odbora SNS, a u junu 2012.godine imenovan je za savetnika predsednika Srbije.

Ivan Mrkić (nestranačka ličnost), ministar je spoljnih poslova

Rođen je 1953. godine u Beogradu gde je završio Pravni fakultet.Od 1978. radio je prvo u Saveznom sekretarijatu za inostrane poslove, a onda u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Radio je u Misiji Jugoslavije pri UN, bio ambasador na Kipru 1993. do 1999. i u Japanu 2006. do 2011. Državni sekretar MSP Srbije postao je 2011. Bio je šef kabineta predsednika SRJ Dobrice Ćosića, 1992-1993.

Velimir Ilić (NS),ministar za građevinu i urbanizam

Političku karijeru započeo je 1990. u Čačku, kada postaje i poslanik u Skupštini Srbije, da bi potom, za predsednika opštine Čačak bio izabran 1996. Stranku “Nova Srbija” Ilić je sa najbližim saradnicima osnovao 1998. po izdvajanju iz SPO-a, i izabran je za njenog predsednika.

Na izborima u septembru 2000. izabran je za poslanika u tadašnjem Veću građana Savezne skupštine. Ilić je posebno upamćen po istaknutoj ulozi tokom petooktobarskih promena 2000. Obavljao je dužnost ministra za kapitalne investicije 2004- 2007. a potom ministra za infrastrukturu od 2007- 2008. u kabinetu Vojislava Koštunice.

Kao koalicioni partner SNS nakon majskih izbora 2012. NS ima 8 poslanika u Skupštini Srbije. Ilić je rođen 1951. u Čačku. Diplomirao je na Tehnološkom fakultetu u Beogradu, a magistrirao na Tehnološkom fakultetu u Čačku.

Slavica Ðukić Dejanović (SPS), ministarka zdravlja

Rođena je 4. jula 1951. u Rači Kragujevačkoj. Osnovnu i srednju školu završila je u Kragujevcu, a diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a potom magistrirala i doktorirala. Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu radi od 1982, a od 1996. je redovna profesorka. Direktorka KBC u Kragujevcu bila je od 1995. do 2001. godine, kada je razrešena rukovodeće funkcije, ali je ostala da radi na Psihijatrijskoj klinici.

U prelaznoj Vladi Srbije od oktobra 2000. do januara 2001. bila je koministar za brigu o porodici. Članica SPS je od septembra 1990. godine. Za potpredsednicu te partije izabrana je prvi put 1996. i ponovo na tri partijska kongresa od 2002 -2010.

U tri mandata je bila poslanik Skupštine Srbije i u dva mandata savezni poslanik. Za predsednicu Skupštine Srbije izabrana je 25. juna 2008. i u prošlom sazivu bila je predsednica Skupštine Srbije, izvesno vreme i v.d. predsednika države.

Sulejman Ugljanin (SDA), ministar bez portfelja zadužen za Kancelariju za održivi razvoj

Rođen je 1953. u Kosovskoj Mitrovici, diplomirao i završio specijalizaciju na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu. Bio je predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka od 1990. a Bošnjačkog nacionalnog veća od 1991.

Godine 1996. izabran je za saveznog poslanika u Veću građana Savezne skupštine kao kandidat Koalicije "Lista za Sandžak", a 2004. je biran za predsednika opštine Novi Pazar. Bio je ministar bez portfelja u prethodnoj vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: