Asad: Bliski istok je "bure baruta"

Predsednik Sirije Bašar al-Asad upozorio da je Bliski istok "bure baruta" i da bi vojni napad zapadnih sila na njegovu zemlju mogao da izazove regionalni rat.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.09.2013.

23:39

Default images

Al Asad je u intervjuu za francuski list Figaro izjavio da Sirija izaziva SAD i Francusku da javno iznesu dokaze koji bi potkrepili njihovu optužbu da je vlada u Damasku koristila hemijsko oružje.

Prema njegovim rečima, lideri obe zemlje su se pokazali "nesposobnim da to učine, čak i u očima svojih naroda".

Predsednik SAD Barak Obama i predsednik Francuske Fransoa Oland optužili su Asadov režim da je 21. avgusta izveo hemijski napad na predgrađa Damaska koja su u rukama pobunjenika.

Sirijska vlada je odbacila ove optužbe i rekla da su opozicioni borci ti koji su počinili napad.

Obama je u početku delovao kao pripravan da pokrene napad na Siriju, ali je u subotu naglo objavio da će prvo pitati Kongres za odobrenje.

Oland se takođe založio za primenu sile protiv Asada, ali on čeka da se Vašington prvi izjasni da kreće u napad.

Velika Britanija je prethodno odustala od učešća u eventualnoj intervenciji, pošto su poslanici u Parlamentu glasali protiv ideje premijera Dejvida Kamerona da se Britanija pridruži Americi u napadu.

Al Asad je danas izjavio da će, u slučaju da SAD i Francuska ipak krenu na njegovu zemlju, "svi izgubiti kontrolu nad situacijom".

"Haos i ekstremizam će se raširiti. Postoji rizik od izbijanja regionalnog rata", dodao je.

Upitan da li je Francuska postala neprijatelj Sirije, Asad je odgovorio da je neprijatelj Sirije svako ko "finansijski i vojno potpomaže teroriste".

"Francuski narod nije naš neprijatelj, ali je politika njegove vlade neprijateljska prema sirijskom narodu. S obzirom da je francuska državna politika neprijateljska prema sirijskom narodu, ova država će mu biti neprijatelj", rekao je Al Asad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: