Jeremić za reformu Skupštine UN

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio da se mora reformisati način rada tog tela kako bi ono moglo da bude lider u rešavanju svetskih problema.

Izvor: B92

Petak, 30.08.2013.

12:42

Default images

"Preduzeli smo nekoliko mera za oživljavanje svetske organizacije koja funkcioniše po principu jednakosti suvereniteta svojih članica. Smatram da terba da uložimo dodatne napore u ovaj poduhvat", rekao je Jeremić na sastanku Radne grupe za revitalizaciju Generalne skupštine UN.

Jeremić je podsetio da je Generalna skupština osnovana 1945. godine da bi služila kao savest međunarodne zajednice, kao demokratski čuvar prava svih nacija -velikih i malih, razvijenih i u razvoju, da žive u miru, bezbednosti i prosperitetu. Ali on je primetio da to veliko obećanje koje su dali osnovači UN nije u potpunosti ispunjeno.

"Sve više zemalja smatra da je efikasnija, transparentija i sveobuhvatnija Generalna skupština imperativ za 21. vek. Reforma je neophodna da bi se ovoj instituciji omogućilo da napravi plan za svet u jeku duboke strateške i ekološke transformacije, budući da složeni izazovi sa kojima se sada suočavamo ne mogu biti rešeni ako budemo izolovani jedni od drugih", zaključio je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: