Obama: Stalno budni za Kingov san

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je danas veliki doprinos koji je za prava manjina u Americi imao Martin Luter King.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.08.2013.

23:44

Default images

Obama je istakao da je potrebna "stalna budnost" kako bi se san istaknutog aktiviste ostvario.

Prvi crni američki predsednik odao je počast velikom borcu za ljudska prava na stepeništu Linkolnovog memorijalnog centra u Vašingtonu, na istom mestu na kome je pre 50 godina King održao svoj čuveni govor "Ja imam san".

"On je i potlačenima i tlačiteljima ponudio put spasenja. Njegove reči poseduju moć i proročanstvo bez premca u našem vremenu", rekao je Obama, javila je agencija Frans pres.

Američki predsednik je podsetio da su se hiljade Afroamerikanaca 1963. godine pridružili Kingovom "Maršu na Vašington" kako bi tražili svoja prava i probudili "dugo uspavanu svest" svoje zemlje.
Okupljeni slušaju govor (Foto: Beta/AP)
Obama, kome pojedinci zameraju da se nije potrudio da pomogne afroameričkoj zajednici, koja je i dalje opterećena siromaštvom i preprekama u napredovanju, odbacio je tvrdnje da se malo šta promenilo za crnačko stanovništvo od Kingovog čuvenog govora.

Obama je istovremeno naglasio da još mnogo toga treba da se uradi kako bi se ostvario Kingov san i da je neophodna "stalna budnost".

Obami su se na ceremoniji u centru Vašingtona pridružili bivši predsednici Džimi Karter i Bil Klinton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: