Američki major osuđen na smrt

Major vojske SAD Nidal Hasan (42) osuđen je na smrt ubrizgavanjem smrtonosne injekcije, zbog ubistva 13 vojnika i oficira u vojnoj bazi Fort Hud u Teksasu 2009.

Izvor: B92

Sreda, 28.08.2013.

23:15

Default images

Trinaestočlana porota, sastavljena od visokih vojnih oficira, većala je nesto manje od dva sata pre izricanja presude vojnom psihijatru, koji je priznao zločin, rekavši da je promenio stranu u onome što je video kao američki rat protiv islama, preneo je Rojters.

Ovom presudom major Hasan je prvi pripadnik Vojske SAD koji je osuđen na smrtnu kaznu u poslednjih pola veka.

Hasan je 23. avgusta proglašen krivim za ubistvo 13 i ranjavanje 31 vojnika i oficira, tokom ubilačkog pohoda 5. novembra 2009. godine.

Tokom izricanja presude major Hasan nije pokazao bilo kakvu reakciju.

Hasan, američki musliman iz Virdžinije sam je sebe zastupao na sudu, uglavnom bez većeg učešća u procesu, tako da nije pozvao nijednog svedoka odbrane, a nije želeo ni da iznese završnu reč.

On je u prvom pojavljivanju na početku suđenja, 6. avgusta priznao da je pucao, rekavši da pripada mudžahedinskom pokretu.

Hasan je kazao da je napad bio opravdan i da je njime želeo da zaštiti islamske i talibanske vođe u Avganistanu i Iraku.

Poslednja smrtna kazna koju je nad svojim pripadnikom sprovela američka vojska izvršena je 1961. godine, kada je obešen Džon Benet zbog silovanja i pokušaja ubistva jedanaestogodišnje devojčice iz Austrije šest godina ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: