Hejg: Reagovati i bez rezolucije

Hejg kaže da nije verovatno da će nacrt rezolucije o Siriji biti usvojen u Savetu bezbednosti, ali je dodao da uprkos tome treba reagovati zločine u toj zemlji.

Izvor: Beta

Sreda, 28.08.2013.

19:57

Default images

Ambasadori pet stalnih članica SB UN danas imaju konsultacije iza zatvorenih vrata o britanskom predlogu rezolucije kojom bi se osudio "hemijski napad" od 21. avgusta u blizini Damaska.

Vašington, London i Pariz smatraju sirijski režim odgovornim za taj napad, zbog čega su odobrile "neohodne mere", uključujući i upotrebu sile, "kako bi civili bili zaštićeni".

"Očekujem da će u Njujorku biti razgovora i narednih dana, pokrenuli smo te razgovore o rezoluciji jer bi najbolje bilo da UN budu ujedinjene, iako se to čini malo verovatnim, imajući u vidu veta koja su Kina i Rusija ulagale u prošlosti, ali moramo da probamo", rekao je Hejg novinarima.

"Jasno nam je da iako ne bude dogovora u UN, mi i dalje imamo odgovornost, mi i druge zemlje", rekao je britanski ministar.

Hejg je ocenio da je ovo prvi put "u 21. veku da se vodi hemijski rat i da to mora da bude neprihvatljivo".

"Moramo da se suprostavimo nečemu što je ratni zločin, zločin protiv čovečnosti", dodao je on.

"Ako mi to ne učinimo, suočićemo se sa još gorim zločincima u budućnosti. Dakle, nastavljamo da tražimo snažan odgovor međunarodne zajednice, koji bi bio u skladu sa zakonom, proporcionalan i koji bi imao za cilj da spreči upotrebu hemijskog oružja u budućnosti", kazao je Hejg.

Britanski ministar još u ponedeljak je rekao da bi bilo "moguće" odgovoriti na upotrebu hemijskog oružja u Siriji "bez potpunog jedinstva Saveta bezbednosti UN".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: