Berluskoni će se žaliti Strazburu

Silvio Berluskoni najavio da će podneti žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog presude kojom je osuđen na 4i godine zatvora zbog utaje poreza.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.08.2013.

16:30

Default images

Bivši italijanski premijer obavestio je pismom o toj odluci odbor italijanskog senata, koji naredne sedmice treba da raspravlja o njegovom eventualnom izbacivanju iz parlamenta pošto je italijanski multimilioner pravosnažno osudjen na četiri godine zatvora.

Predsednik odbora, senator Dario Stefano, izjavio je novinarima da je Berluskoni najavio da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava zbog kršenja člana sedam Evropske konvencije o ljudskim pravima, preneo je AFP.

U članu sedam konvencije navedeno je da niko ne može biti proglašen krivim za dela koja u vreme izvršenja nisu bila definisana kao zločin, kao i da ne može biti osudjen na težu kaznu od one koja je bila propisana u vreme izvršenja zločina.

Berluskoni je, tokom svoje živopisne političke i poslovne karijere, bio više puta pod istragom, optuživan i prvostepeno osudjivan, ali Apelacioni sud je donedavno poništavao sve te presude. Početkom avgusta je, medjutim, potvrdio presudu na četiri godine zatvora zbog utaje stotina miliona evra poreza.

Kazna je, na osnovu zakona o amnestiji, automatski smanjena na tri godine zatvora.

Medjutim, prema novom italijanskom zakonu, svako ko je osudjen na više od dve godine zatvora nema pravo da se kandiduje za parlament.

Protiv bivšeg predsednika vlade vode se još dva postupka pred žalbenim sudom, od kojih je jedan zbog seksualnih odnosa s maloletnom prostitutkom, a drugi zbog zloupotrebe službenog položaja dok je bio na toj visokoj funkciji.

Berluskoni, koji bi u oktobru trebalo da počne da služi kaznu, verovatno zbog starosti neće ni biti u zatvoru, već će biti stavljen u kućni pritvor ili će mu kazna biti preinačena u društveno koristan rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: