EU možda uvodi sankcije Hrvatskoj

Uprkos pomirljivimom pismu Zagreba koje je juče upućeno Briselu, EU bi već sledeće nedelje mogla da uvede sankcije Hrvatskoj zbog podrivanja pravnog poretka EU.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.08.2013.

13:05

Default images

To je saopštila portparolka komesarke za pravosuđe Vivijan Reding.

Još smo veoma zabrinuti zbog jednostrane odluke Hrvatske da samo tri dana pre pristupanja EU ograniči sprovođenje evropskih naloga za hapšenje”, rekla je novinarima portparolka Mina Andrejeva, dodajući da to predstavlja “podrivanje evropskog pravnog poretka”.

Andrejeva je, međutim, potvrdila da je iz hrvatskog mministarstva pravde u Brisel juče stiglo pismo koje “izgleda konstruktivno”, kao i da je premijer Zoran Milanović istog dana telefonom razgovarao sa predsednikom Evrpske komisije Žose Manuel Barozom.

“Pokušavamo da razjasnimo stav Hrvatske”, rekla je Andrejeva, ali je dodala da će komesarka Reding ipak predložiti kolegijumu EK da Hrvatskoj uvede sankcije na osnovu člana 39 pristupnog ugovora.

"Ove mere bi se mogle uvesti već početkom septembra", izjavila je Andrejeva.

Reding je ranije najavila da bi te sankcije mogle da obuhvate uskraćivanje pristupa Hrvatskoj evropskim fondovima, zamrzavanje pregovora o pristupanju Šengenskoj zoni, kao i stavljanje Hrvatske pod posebne mere nadzora po ugledu na Rumuniju i Bugarsku.

Spor između Zagreba i Brisela nastao je zbog kontroverznog zakona, popularno nazvanog “Lex Perković” kojim je Hrvatska izuzela sebe od postupanja po evropskim poternicama za krivična dela počinjena pre 2002. godine.

Ovaj zakon je donet kako bi se sprečilo izručenje Josipa Perkovića, nekadašnjeg funkcionera jugoslovenske tajne službe koga Nemačka traži zbog organizovanja atentata na hrvatske disidente u Nemačkoj osamdesetih godina.

Perković je i nakon otcepljenja Hrvatske obavljao visoke obaveštajne funkcije u režimu Franje Tudjmana, a njegov sin je savetnik za nacionalnu bezbednost aktuelnog predsednika Ive Josipovića.

Pokušaj Hrvatske da izbegne sprovođenje evropskih zakona je naišao na oštre kritike u Briselu, naročito, jer je reč o zemlji koja je tek nedavno postala članica EU.

Zbog toga je proteklih dana došlo do razmene oštrih reči izmedju Zagreba i Brisela, što je eskaliralo nakon što se hrvatska vlada oglušila o zahtev komesarke Reding da do prošlog petka pismeno obavesti Komisiju da li ima nameru da ukine sporni zakon.

Crkva traži smenu Milanovića

Takođe, zbog slučaja "Lex Perković" u uredničkom komentaru "Glasa Koncila", neslužbenog lista Hrvatske crkve, stoji da bi premijer Milanović trebalo da podnese ostavku jer šteti ugledu Hrvatske.

"Postupanje predsednika Vlade brutalno je kompromitiranje Republike Hrvatske kao mlade članice EU, uvlačenje u nepotreban sukob, što neizbežno sa sobom povlači brojne loše posledice za Hrvatsku i sve njene građane. Niko i nikada nijednom političaru nije dao mandat za takvo ponašanje, pa bi trebalo ispitati radi li se o izdaji Hrvatske", stoji u tekstu.

Crkveno glasilo u prvi je plan stavilo ponašanje hrvatske Vlade u "slučaju Lex Perković" i zaključuje da se u tom slučaju ne štite hrvatski interesi, zbog čega se smatra da predsednik Vlade mora otići.

"Ne ulazeći čak ni u motive, mada mnogi smatraju da su više nego prozirni, takvo ponašanje predsednika Vlade treba oceniti kao veoma štetno te su u pravu oni koji smatraju da bi zbog takvog ponašanja i predsednik Vlade i sama Vlada trebalo da podnesu ostavku", zaključuje se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: