Jako nevreme u Kragujevcu i Topoli

Kragujevac je u 15.45 zahvatilo nevreme praćeno jakom kišom i gradom različite veličine od zrna graška do kokošjeg jajeta. Grad oko Topole uništio voćnjake.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 28.08.2013.

16:20

Default images

Kišu je pratio i vetar koji je uticao da grad bukvalno pada s raznih strana. Grad je padao oko deset minuta, dok još pada kiša znatno slabijeg intenziteta.

Prema prvim informacija, nema štete na objektima, ali će je sigurno biti na poljoprivrednim kulturama zbog grada koji je padao, izjavio je načelnik gradskog odeljenja za elementarne i druge nepogode Dragoš Radovanović.

Iz Radarskog centra od 13.30 više ispaljeno je više od 100 raketa na području Jagodine, Ćuprije, Kragujevca, Batočine i Knjića.

Petnaest minuta posle 16 časova, ponovo je u Kragujevcu počela da pada jaka kiša.

Kako je rečeno, prema Kragujevcu se kreće još jedan veliki gradonosni oblak, ali u toj stanici više nemaju protivgradnih raketa.

Pogledajte kako je izgledalo današnje nevreme u Kragujevcu koji nam je poslao čitalac našeg sajta.

Topola: Grad uništio voćnjake, šteta više miliona

Grad koji je u popodnevnim satima zahvatio sela u šumadijskoj opštini Topola napravio je ogromnu štetu poljoprivrednicima, jer sa radarskog centra na Bukulji nije ispaljena ni jedna protivgradna raketa, izjavio je Tanjugu predsednik te opštine Dragan Jovanović.

"Grad nas je uništio. Samo u Vinči, selu u kojem se svi bave proizvodnjom voća grad je pričinio štetu od 10 miliona evra", rekao je Jovanović i podsetio da je iz tog sela lani ostvaren izvoz voća vredan 12 miliona evra, iako je godina bila sušna.

Pored Vinče, naveo je Jovanović, stradali su i voćnjaci i vinogradi u selima Plaskavac, Blaznava, Mitrovčići, Ovsište i Božurnja.

"Reč je o potezu gde se uzgajaju nektarine, jabuke i šljive, kao i gde su vinogradi", rekao je Jovanović.

Predsednik opštine kaže da država nije obezbedila ni jednu protivgradnu raketu u ovoj godini, da ih je opština kupovala, i da su poslednje potrošene pre nekoliko dana, pa danas radarski centar na Bukulji nije ima čime da dejstvuje.

"Ovo je bruka i sramota, neko mora zbog ovoga da odgovora", rekao je predsednik opštine Topola.

Poljoprivredni proizvođač iz sela Mitrovčići Slobodan Stevanović Bata izrazio je ogorčenje što država nije obezbedila protivgradne rakete naglašavajući da živi od proizvodnje grožđa.

"Imam vinograd na tri hektara i posle grada koji nas je zadesio ne usuđujem se da odem i vidim štetu", rekao je Tanjugu Stevanović koji je, kako je rekao, do kraja prošle godine i sam radio na radarskom centru.

Kritikujući državu što nije obezbedila protivgradne rakete, on je napomenuo da je trebalo zaštiti proizvođače koji, kako kaže, pune budžet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: