Srbija uvek može da računa na Kubu

Odlazeća ambasadorka Kube u Srbiji Mersedes Martines Valdes je poručila da srpski narod uvek može da računa na podršku kubanskog naroda.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.08.2013.

23:34

Default images

Ambasadorka je ocenila večeras da dve zemlje povezuju istorijski odnosi, koji su odlična osnova za dalji razvoj bilateralnih veza.

"U trenutku smo obnavljanja veza i smatramo da postoji veoma visok potencijal za poboljšanje naših odnosa. Politički odnosi su dobri, ali treba podstaći ekonomsku saradnju", rekla je ambasadorka Valdes Tanjugu na oproštajnom prijemu, dodajući da su istorijske veze između dve zemlje veoma dobra osnova za dalji razvoj odnosa.

Navodeći da su Srbija i Kuba geografski udaljene, da je Kuba pod blokadom, dok Srbija prolazi kroz reforme, Valdes je istakla da prepreke postoje, ali da "obe vlade imaju čvrstu volju da nastave da razvijaju odnose", što potvrđuje i poseta ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića Kubi.

Prema njenim rečima, najveći potencijal za razvoj bilateralne saradnje leži u sferi medicine, kulture i sporta, ali i u drugim oblastima.

"Postoje pacijenti u Srbiji koji su zainteresovani za naše lekove. Mi na Kubi smo zainteresovani za kupovinu nekih srpskih proizvoda iz oblasti medicine i za plasiranje tih proizdova na druga tržišta Latinske Amerike", kazala je Valdes.

I saradnja u oblasti sporta i kulture je dobra, dodala je ona, podsećajući da je ove godine više kubanskih umetnika posetilo Srbiju, dok su neki srpski pisci predstavili svoje knjige na Kubi.

"To je najvažnije, da se na Kubi sazna malo više o Srbiji, a u Srbiji o Kubi", primetila je ona.
Predsednik Komunistièke partije Josip Joška Broz uruèuje plaketu ambasadorki Kube Mersedes Martines Valdes (Foto: Tanjug)
Ambasadorka Valdes je istakla da se tokom četiri godine mandata u Srbiji osećala kao kod kuće.

"Najpre, zato što je srpski narod veoma gostoljubiv, prijateljski i solidaran... Slični smo, a to najbolje možete videti po tome koliko energije ulažemo u kolo ili u salsu", rekla je ona.

Kubanska ambasadorka je poručila i da Srbi "uvek mogu računati na kubanski narod kao na prijateljski narod, po bilo kom pitanju - da li je to odbrana srpskog integriteta i suvereniteta ili neko drugo pitanje - kubanski narod će uvek pomoći."

Oproštajnom prijemu, koji su u čast odlazeće ambasadorke u klubu KjuPi Laundž (QP Launge) priredili Društvo srpsko-kubanskog prijateljstva u Beogradu i Komunistička partija, prisustvovali su brojni predstavnici javnog, kulturnog i političkog života Srbije, kao i diplomatskog kora.

Organizatori su ambasadorki uručili plaketu sa izgraviranim grbom KP i logom Društva prijateljstva, kao i počasne članske karte KP za nju, predsednika Kube Raula Kastra i bivšeg lidera Fidela Kastra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: