Zapad grupiše avione zbog Sirije

Ratni avioni i vojni transporteri već su počeli da se grupišu u britanskoj vojnoj bazi u Kipru, što je poslednji znak da je vojna intervencija u Siriji moguća.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 27.08.2013.

09:32

Default images

Raša tudej javlja, prenoseći pisanje britanskog lista Gardijan, da su dva pilota komercijalnih letelica primetila iz svojih aviona, tokom vožnje iznad Kipra, transportne avione C-130, kao i male formacije najverovatnije borbenih aviona EU. Avione su, kako se dalje navodi, zabeležili i radari.

Britanska avio baza na Kipru "Akrotiri" je inače udaljena manje od 160 kilometara od Sirije, što je čini mogućim centrom iz kog bi se koordinosali napadni na Siriju. I stanovnici koji žive blizu te baze potvrdili su Gardijanu da je u poslednjih 48 sati u bazi zabeležena znatno veća aktivnost od uobičajene.

U međuvremenu, najviši vojni zvaničnici zapadnih i bliskoistočnih zemalja sreli su se u jemenskom gradu Amanu kako bi razgovarali o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji. Navodi se i da je u petak američka mornarica poslala na Mediteran još četiri ratna broda- nosača raketa dugog dometa

I britanska vojska polako se primiče Siriji, budući da su četiri ratna broda, nosač helikoptera i još nekoliko brodova smestili blizu Albanije. Slično je učinila i Francuska, koja je treći ključni faktor u pokretanju vojne intervencije u Siriji, koja je svoje vojne avione stacionirala u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Podsetimo, diplomatska retorika u vezi sa Sirijom znatno se pooštrila nakon navoda sirijskih pobunjenika da je režim predsednika Bašara Al Asada prošle sedmice upotrebio hemijsko oružje od kog je stradalo, kako se tvrdi, preko hiljadu ljudi, među kojima je bilo i dosta dece.

Iako je Asadov režim odmah odbacio takve tvrdnje, zapad se nije tako lako dao obmanuti, pogotovo kada je iz snajpera pucano na tim stručnjaka UN, koji je nakon višednevnog zadržavanja u hotelu u Damasku krenuo da istraži navode o upotrebi hemijskog oružja.

Zvanični Damask je za taj napad optužio pobunjenike, ali je među zapadnim silama sve više zahteva da se pokrene akcija u Siriji. Nekoliko svetskih zvaničnika juče je kazalo da su njihove zemlje spremne na akciju u Siriji i bez jednoglasne saglasnosti Saveta bezbednosti UN.

Poslednji je reagovao državni sekrtetar SAD Džon Keri koji je izjavio da je nesporno da je u Siriji upotrebljeno hemijsko oružje i optužio njenog predsednika Bašara el Asada da je uništavao dokaze.

Inače, američki predsednik je još ranije izjavio da će crvena linija za reakciju SAD u vezi sa Sirijom biti upravo upotreba hemijskog oružja.

Britanska vojska sprema plan

U međuvremenu, iz Velike Britanije stiže vest da britanska vojska već sprema planove za moguću vojnu akciju kao odgovor na navodnu upotrebu hemijskog oružja u Siriji.

"Nikakva odluka u ovom trenutku nije doneta. Nastavićemo da razgovaramo s našim partnerima u svetu o tome šta bi trebalo da bude odgovarajući odgovor, ali u tom kontekstu pripremamo vojne planove", rekao je portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona.

Kako je rekao, Kameron će danas odlučiti da li da sazove ili ne britanski parlament, trenutno i dalje na letnjoj pauzi, radi debate o eventualnoj vojnoj intervenciji.

London razmatra koji bi odgovor bio "proporcionalan", kako bi odvratio sirijskog predsednika Bašara Al Asada od upotrebe hemijskog oružja u budućnosti, saopšteno je iz Kameronovog kabineta. "Treba razmotriti kako sprečiti upotrebu hemijskog oružja jer je to u potpunosti suprotno medjunarodnom pravu", dodao je Kameronov portparol.

Kameron, koji je skratio svoj odmor zbog krize u Siriji, poslednjih dana razgovarao je o toj temi s više svetskih lidera, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina, SAD Baraka Obamu i Francuske Fransoaa Olanda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: