Brisel: Završena 15. runda dijaloga

U Briselu je završen zajednički sastanak premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija sa Ketrin Ešton. Nema konačnog dogovora o telekomunikacijama i energetici.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 27.08.2013.

00:57

Default images

U toku su bilateralni razgovori srpskog premijera sa visokom predstavnicom EU. Nastavak razgovora Beograda i Prištine očekuje se 8. septembra.

Posle višečasovnih razgovora "u različitim formatima", kako dijalog premijera Dačića i Tačija opisuju u Briselu, oko 14h počeo zajednički susret s Ketrin Ešton, koji je trajao do nešto iza 17 sati.

Ova nova 15. birselska runda počela je nešto iza 10 časova. Prethodno su saradnici visoke predstavnice EU Ketrin Ešton rekli da je ona obavestila Ivicu Dačića i Hašima Tačija da im je na raspolaganju ceo dan.

Izveštač B92 iz Brisela Ljubica Gojgić javlja da su uprkos očekivanjima da će glavna tema biti novembarski izbori na KiM, ipak pre svega razgovara o telekomunikacijama i energetici odnosno o pozivnom broju za Kosovo i sistemu upravljanja za prenos električne energije koji se nalazi na severu Kosova.

"Oko telekomunikacija je postignut kompromis obe strane, ali kada je energetika u pitanju tu ima otežavajućih okolnosti. U sedištu EU se može čuti da Ketrin Ešton ne želi da se tokom današnje runde reši samo jedno pitanje to jest samo telekomunikacije, nego i pitanja vezana za energetiku i lokalne izbore 3. novembra na Kosovu, dakle da se tim trilingom završi ceo dijalog. Kosovskim Albancima ovakav pristup Ketrin Ešton odgovara jer očekuju da nakon ustupaka koje su napravili kada je reč o telekomunikacijama to sad očekuju od Beograda u oblasti energetike", javlja Ljubica Gojgić. Što se tiče glasačkih lisitća i njihovog izgleda za lokalne izbore 3. novembra u Briselu još uvek nije poznato kako će izgledati, ali je verovatnije da će oni biti bez oznake Republika Kosovo u zaglavlju.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je da je za EU najvažnije da lokalni izbori na Kosovu zakazni za 3. novembar budu dobro pripremljeni. "Za nas je to veoma važno", rekla je Kocijančič odgovarajući na pitanje kakav je stav Eštonove u vezi sa sporom Beograda i Prištine oko izgleda glasačkih listića za lokalne izbore zakazane za novembar.

Stav je Beograda da na glasačkim listićima za novembarske izbore ne sme biti kosovskih državnih oznaka, dok Priština insistira da je to stvar o kojoj može da odlučuje samo Centralna izborna komisia.

Kocijančič je potvrdila da su predsednik vlade Srbije Ivica Dačič i kosovski premijer Hašim Tači jutros počeli razgovore u prostorijama Evropske službe za spoljne poslove u Briselu. "Razgovori se odvijaju u različitim formatima", rekla je Kocijančič novinarima, čekajući na početak trilateralnog sastanka.

Inače, prvi je u zgradu u kojoj se današnja runda odvija stigao kosovski premijer Hašim Tači, koji nije želeo okupljenim novinarima da kaže kako će glasački listići za novembarske izbore na Kosovu tačno izgledati.

Umesto toga on je rekao ono što je i prethodnih dana više puta ponovio - da je njihov izgled, odnsono pitanje da li će sa na njima naći grb Republike Kosovo, pitanje koje je u nadležnosti Centralne izborne Komisije, dodajući da on o tomeu Briselu neće raspravljati.

Izbori će biti istorijski jer će biti sprovedeni na celoj teritoriji Kosova, pa i na severnom delu u kom su Srbi većina, kazao je Tači novinarima u Briselu dodajući da će oni biti sprovedeni po zakonima Kosova i da se nada da će na njima učestvovati što više Srba.

Ketrin Ešton je prošle nedelje telefonom razgovarala sa Dačićem i Tačijem i pozvala ih na sastanak, u Brisel.

Premijer Kosova rekao je juče da je izgled listića za naredne lokalne izbore u novembru u nadležnosti CIK-a.

CIK: Nije počelo štampanje glasačkih listića

Rukovodilac kancelarije za registraciju i certifikovanje političkih subjekata u Centralnoj izbornoj komisiji Miradije Mavriki izjavila je za Tanjug da nije počelo štampanje glasačkih listića za novembarske lokalne izbore, jer još nije poznato ni koliko će se političkih subjekata prijaviti za te izbore.

Ona je pisanje pojedinih prištinskih medija o tome da se već štampaju listići sa logom CIK-a nazvala medijskim spekulacijama i dodala:

"Kako je moguće da se počne sa štampanjem kada mi još nismo certifikovali političke subjekte i kad se još ne zna koliko ćemo imati prijavljenih političkih partija. Kratko rečeno ništa od tih napisa nije istina", rekla je Mavriki.

Elektronski mediji na Kosovu preneli su danas da je kosovski premijer Hašim Tači u Briselu rekao da je pitanje logoa u nadležnosti Centralne izborne komisije, dok je, prema pisanju lista "Epoka e Re", predsednica CIK Valdete Daka rekla da će članovi izborne komisije odlučiti većinom glasova kako će izgledati logo, dodavši da će sve biti u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: