SAD pomagale iračku borbu hemijom?

SAD su tokom rata između Iraka i Irana davale obaveštajne podatke Iračanima iako su znale da će Bagdad primeniti hemijsko oružje, piše magazin "Forin polisi".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.08.2013.

20:47

Default images

Ovo otkriće američkog lista, koje se bazira na dokumentima CIA sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, dolazi u trenutku kada Vašington razmatra eventualnu vojnu akciju protiv Sirije zbog navodnog korišćenja hemijskog oružja, izveštava AFP.

Krajem 1987. američki satelitski snimci su pokazali da Iran koncentriše znatne snage prema južnoj iračkoj luci Basri, pripremajući se za prolećnu ofanzivu. Ti snimci su ukazivali i na to da su Iranci identifikovali slabe tačke u iračkoj odbrani.

Izveštaj o tome je prosleđen tadašnjem američkom predsedniku Ronaldu Reganu, koji je na njegovoj margini napisao "Iranska pobeda ne dolazi u obzir."

SAD su odlučile da obaveste Bagdad o svojim nalazima i snabdeju Irak podacima o iranskim logističkim centrima i protivvazdušnoj odbrani.

Sadamove snage su potom u velikoj ofanzivi aprila 1988. skršile iranske položaje, potpomognute i primenom hemijskog oružja na poluostrvu Fao.

Prema podacima CIA Iračani su hemijsko oružje tom prilikom koristili četiri puta, ubijajući njime svaki put stotine pa i hiljade iranskih vojnika.

SAD su, kako se saznaje, još od 1983. znale da Sadam neće oklevati da koristi hemijsko oružje. "Iračani nam nikad nisu rekli kako nameravaju da koriste nervni gas. Nisu ni morali. To smo već znali", izjavio je američki penzionisani vazduhoplovni pukovnik Rik Frankona, koji je tokom napada 1988. bio vojni ataše u Bagdadu.

U to vreme, marta 1988, Sadam je nekažnjeno koristio hemijske agense i u napadu na kurdsko selo Halabdžu, pri čemu je ubijeno 5.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: