Kfor "predao" Patrijaršiju policiji

Kosovska policija je od Kfora preuzela ulogu obezbeđivanja manastira Pećka Patrijaršija, tako da međunarodni vojnici na Kosovu obezbeđuju samo Visoke Dečane.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.08.2013.

18:51

Default images

Ovo je Tanjugu rekao šef posebne jedinice kosovske policije za obezbeđenje objekata kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu i Metohiji Dražo Božović.

On je precizirao da su pripadnici kosovske policije - jedinice za obezbeđenje objekata kulturnog i verskog nasleđa, pre nedelju dana u potpunosti od Kfora preuzeli ulogu obezbeđenja Patrijaršije.

Sastav jedinice koja obezbeđuje Parijaršiju, kako je rekao, multieničkog je karaktera i ona brine za bezbednost 24 verska i kulturna objekta na Kosovu.

Božović je rekao da je saradnja s predstavnicima manastira Pećka Patrijaršija na zavidnom nivou, a da su Euleks i Kfor u svakom trenutku spremni da pomognu kosovskoj policiji ukoliko zatreba.

Specijalna multietnička jedinica kosovske policije za zaštitu srpskog nasleđa i verskih objekata ima oko 200 policajaca, a plod je ranijeg dogovora Beograda i Prištine.

Pripadnici ove jedinice minulih meseci bili su na obuci koju je organizovao OEBS širom Kosova.

Za zaštitu spomenika srpske verske i kulturne baštine na Kosovu do 2010. godine je bio zadužen Kfor, koji je kasnije svoju nadležnost prebacivao postepeno na kosovsku policiju.

Osim manastira Visoki Dečani, za čiju su zaštitu i danas zaduženi pripadnici međunarodnih vojnih snaga, svi ostali verski i kulturni spomenicu su u zaštiti kosovske policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: