Slovenija:5 godina za pukovnika JNA

Sud u Murskoj Soboti osudio u odsustvu penzionisanog pukovnika bivše JNA Berislava Popova na 5 godina zatvora zbog ratnog zločina u sukobima 1991. u Sloveniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.08.2013.

20:42

Default images

Sud je istovremeno oslobodio optužbi bivšeg generala JNA Vladu Trifunovića.

Tužilaštvo je tražilo da Popov, koji je u vreme intervencije JNA kod Gornje Radgone bio komandant 32. motorizovane brigade, bude osuđen na sedam, a Trifunović na šest godina zatvora.

Sud je odbacio sve navode optužnice protiv Trifunovića.

Kako prenose slovenački mediji, time je danas završeno jedno od najdužih suđenja na sudu u Murskoj Soboti, pošto je optužnica, koja je Popova i Trifunović teretila za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, podignuta još 4. aprila 2008.

Optužnica je dvojicu oficira teretila za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ubistvo dvoje civila u Radencima i Gornjoj Radgoni, uništavanje objekata u Hrastju Moti, Radencima i Gornjoj Radgoni, kao i pljačku stanova i magacina na carinskim ispostavama.

Agenciji Beta je u julu ove godine u Višem sudu u Beogradu rečeno da su Trifunoviću i Popovu, koji žive u Beogradu, preko Odeljenja za ratne zločine uručeni pozivi za ročište na suđenju u Sloveniji.

Bivši komandant Varaždinskog korpusa JNA general Trifunović i pukovnik Popov u odsustvu su 90-i godina osuđeni na po 15 godina i u Hrvatskoj, zbog ratnog zločina protiv civila, odnosno razaranja Varaždina.

U Srbiji, Vojno tužilaštvo je početkom 1992. optužilo generala Trifunovića, Berislava Popova, i oficire Sretena Raduškog, Vladimira Davidovića i Miloša Lukića za podrivanje vojne i odbrambene moći zemlje, jer su 1991. kasarnu u Varaždinu, u kojoj je bila veća količina naoružanja, predali hrvatskim formacijama.

Hrvatske snage su zauzvrat pustile više od 280 vojnika i oficira JNA iz varaždinske kasarne da odu u Srbiju.

Vrhovni sud Srbije je u januaru 2010. godine ukinuo presudu zbog predaje kasarne, a u martu te godine postupak je obustavljen.

Trifunović je u zatvoru u Srbiji proveo 547 dana, a Popov 446 dana.

Ministarstvo pravde Srbije je 2011. godine odlučilo da Trifunoviću isplati odštetu od 6,2 miliona dinara, a Popovu i Raduškom po 4,2 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: