Sredoje Lukić prebačen u Norvešku

Sredoje Lukić, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na 27 godina zatvora zbog ratnih zločina u Višegradu, prebačen je u Norvešku na izdržavanje kazne.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.08.2013.

20:25

Default images

Lukić, bivši policajac u Višegradu i član paravojne grupe koju je predvodio njegov rođak Milan Lukić, prebačen je 21. avgusta iz pritvora u Sheveningenu u Norvešku, navedeno je u saopštenju Mehanizma za međunarodne krivične sudove koje je prosleđeno medijima.

Optužnica je teretila Lukiće za više zločina nad muslimanskim stanovništvom, uključujući ubistva, mučenja, istrebljenje, progon, napade i pljačke od maja 1992. do oktobra 1994. godine.

U optužnici je, između ostalog, navedeno da je Lukićeva grupa zatvorila oko 65 muslimanskih žena, dece i starijih muškaraca u kuću koja je potom zapaljena. Skoro svi zatočenici su poginuli, uključujući 17 dece starosti od dva dana do 14 godina.

Sredoje Lukić je prvostepeno bio osuđen na 30 godina zatvora, ali mu je Apelaciono veće Haškog tribunala smanjilo kaznu na 27 godina.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove, sa sedištem u Hagu, preuzeo je 1. jula nadležnosti Haškog tribunala vezane za nadgledanje sprovođenja kazni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: