DSS protiv, URS ulaže amandmane

DSS i LSV protiv izmene Zakona o ministarstvima. URS uložio amandmane, protiv razdvajanja ministarstava. DS smatra da promena nema, samo grabež za fotelje.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.08.2013.

14:04

Default images

Poslanik DSS Slobodan Samardžić rekao je da ta stranka neće podneti ni amandmane jer nikakva rasprava i predlozi ne bi dali doprinos.

"Tema rekonstrukcije vlade je toliko devalvirana i bačena u blato da nikakva diskusija ne bi dala doprinos", rekao je Samardžić tokom rasprave o izmenama Zakona o ministarstvima.

Samardžić je rekao da je vlada koja je imala toliko promašaja morala da uradi više i da bi bilo bolje da se izašlo na prevremene izbore pre šest meseci, kad je počela priča o rekonstrukciji vlade, jer bi u tom slučaju Srbija već imala novu i "legitimniju" vladu.

Prema njegovim rečima, prvi put se desilo da poslanici govore o zakonu, a da ne znaju imena svih ministara.

"Kadrovska rešenja su pitanje svih pitanja i baš zato i nemate rešenje i ne možete taj strašan čvor, zbog kojeg Srbija jedva diše, čekajuci imena koja će nas izvesti iz krize, da razmrsite", rekao je Samardžić.

On je naveo da Srbija već godinu dana živi u recesiji koja je glavno obeležje privrede, a da u novom zakonu nema naznaka nikakve reforme privrede.

Samardžić je rekao da je vlada jedino ozbiljno radila na pitanju Kosova i ispunjavanju uslova koji su postavljeni u Briselu da bi se jednog dana dobio datum za početak pregovora sa EU.

Poslanik DSS je zahvalio ministru pravde Nikoli Selakoviću koji je obrazlagao zakon na konstruktivnom doprinosu jer je, kako je rekao, višemesečnu priču o rekonstrukciji vlade tokom koje su obećavane istorijske promene, sveo na realnost i predstavio zakon koji može da se napiše za 12 minuta, a pročita i za kraće vreme, ako "neko brzo čita".

Partija Ujedinjeni regioni Srbije podnela je danas nekoliko amadmana na izmene Zakona o ministarstvima, među kojima je amadman da se ne razdvaja Ministarstvo finansija i privrede.

"Smatramo da je racionalno da ova dva resora (finansija i privreda) budu objedinjena", rekao je šef poslaničke grupe URS-a Vladimir Ilić novinarima u Skupštini Srbije povodom predloga da se resor koji je vodio lider te stranke Mlađan Dinkić razdvoji.

On je ocenio da je tekst izmena Zakona urađen na brzinu, da je obrazloženje predloga "čudno", da se poziva na racionalnost, a da će vlada umesto 17 imati sada imati još jedan resor više.

Ilić je rekao da će URS biti maksimalno konstruktivan i da neće opstruisati rad nove, rekonstruisane vlade, ali i da ima pravo na određene rezerve i sumnje prema njenim rezulatatima i potezima.

"Građanima treba Vlada Srbije sa rezultatima, ostaje da se vidi da li će se to desiti ili ne", kazao je Ilić.

On je istakao da je URS podržao temeljnu, dubinsku i suštinsku rekonstrukciju, ali da se ispostavilo da je reč o personalnoj rekonstrukciji vlade.

Ilić je rekao da u politici nema ljubavi i mržnje i da nema razloga da URS bude ljut i razočaran, jer više nije u vladajućoj koaliciji, kao i da će vreme pokazati da je to možda dobro za tu stranku.

On je rekao da treba poželeti uspeh rekonstruisanoj vladi, a da razlozi što URS nije u vladajućoj koaliciji ne leže u lošim rezultatima rada njihovih ministara.
(Beta)
Poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović ocenio je da buduća rekonstruisana Vlada Srbije nema stručnost, niti jasan program prema kom će raditi, kao i da neće biti promene politike, već će opstati "kontinuitet grabeža za foteljama i privilegijama".

"Šest meseci im je trebalo da promene jednu jedinu rečenicu u zakonu o ministarstvima, a to je da se Ministarstvo privreda i finansija sada deli na dva dela. Zamislite taj kapitalan napor genijalaca iz vlasti koji su za šest meseci maltretiranja uspeli da promene jedan član", kazao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

Poslanik DS je ocenio da je vlada Ivice Dačića pala i da se sada formira nova vlada Aleksandra Vučića.

Stefanović je naveo da je Demokratska stranka podnela amandmane kojima se traži formiranje ministarstva za ekologiju, još nekoliko amandmana se tiče ingerencija ministarstva poljoprivrede, a traži se i da iz MUP-a budu izmešteme službe za izdavanje dokumenata građanima.

"Naravno, mi znamo da oni to neće prihvatiti", kazao je Stefanović.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine neće glasati za izmene Zakona o ministarstvima, jer ne vide kako će rekonstrukcija vlade pomoći građanima da žive bolje, izjavio je danas šef posalnika LSV Bojan Kostreš.

"Najveća promena je podela ministarstva, a šta ćemo time postići, da li ćemo sada dobiti veće plate i penzije, bolji standard, ili je ovo kupovina vremena dok ne rapišete vanredne izbore, a da ne uđete u sukob s međunarodnom zajednicom”, upitao je Kostreš.

Kostreš je u parlamentu, tokom debate o izmenama tog zakona, rekao da tokom godinu i nešto rada vlade nije bilo značajnih pomaka kada je u pitanju standard građana, rast penzija i plata.

On je ukazao da je vlada formirana krajem jula prošle godine, a da su već u aprilu počeli razgovori o rekonstrukciji, o tome kako će Srbija izgledati, da bi se došlo do toga da je "jedna stranka ostala višak", kao i čovek koji je vodio finansije, pa do toga da taj isti čovek bude imenovan na novu funkciju.

Poslanik Kostreš je, takođe, kazao da se još ne zna ko će biti minstar kulture i informisanja, ali da taj čovek, ko god da to bude, mora biti "supermen, ili u najmanju ruku Nikola Tasla".

On je upitao da li će ova rekonstukcija rešiti problem u poljoprivredi, podsetivši da je za poslednje 23 godine 14 osoba obavljalo dužnost ministra poljoprivrede.

“On je dodao da LSV nije uložla nijedan amandman na izemene Zakona o ministarstvima, jer, kako je rekao, to nema smisla.

"Smatramo da nema smisla, jer do sada nijedan naš amandan nije usvojen, a bilo je dobrih, i što je cela organizovana priča o rekonstrukciji smišljena po principu drži vodu dok majstori odu", zaključio je Kostreš.

Šef poslaničke grupe Zajedno za Srbiju Dušan Petrović ocenio je da nije dobro što Vlada Srbije “nije rekla kako misli da u buduće vodi ekonomiju” i da li su se na tom polju pojavile neke nove ideje.

Petrović je, govoreći o izmenama Zakona o ministarstvima, upitao zašto vlada nije, zajedno sa izmenama tog zakona, pred parlament izašla i sa kandidatima za ministarske funkcije.

"Doneli ste odluku i zaključili da način funkcionisanja Ministrastva finansija i privrede nije dobar, ali mi nije jasno da li ste pitali kandidate za ministre da li se slažu sa onim što predlažete. Ne znamo ko je ministar privrede, a nadam se da ćemo do kraja sedmice videti buduće članove i program vlade, jer je važno da vidimo hoće li i dalje suštinska mera biti podržavanje stranih investitora po radnom mestu ili se pojavila neka nova ideja”, rekao je Petrović.

On je ocenio da vlada nije spremna da sa građanima podeli kako će voditi ekonomiju zemlje što je, kako tvrdi, veoma loše.

Petrović smatra da je dobro što nije oformljeno ministarstvo za evropske poslove, ali da je neophodno da pregovarač Srbije sa EU bude izabran što pre.

"Kada je vlada formirana kao prioritet je stavljeno priključenje EU i bio sam uveren da će u narednih nekoliko meseci svi koji čine vladu imati jasnu predstavu kako će voditi pregovore. Zabrinjavajuće je da pregovarača nema i apelujem da se što pre donese odluka o njemu jer je to najvažnija stvar u Srbiji od momenta kad su građani pre 13 godina doneli odluku da hoće u Evropu”, smatra Petrović.

Z S S, kako je rekao, smatra da je priključenje Srbije EU najvažniji državni posao, zbog čega je neophodno da se što pre donese odluka o tome ko će je predstavljati u pregovorima koji će uskoro početi. Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je ključni motiv za rekonstrukciju vlade bila potreba vicepremijera Aleksandra Vučića i SNS da preuzme veći deo vlasti i da način na koji se ona završava govori o neozbiljnosti i nesposobnosti vladajuće koalicije.

Jovanović je rekao novinarima u parlamentu da se šest meseci priče o fundamentalnim reformama, političkom zaokretu i principu odgovornosti "svelo na pomeranje Dinkića sa mesta ministra na mesto Vučićevog savetnika".

"Ključni motiv koji je pokrenuo temu rekonstrukcije vlade je potreba Vučića i njegove stranke da uzme veći deo vlasti od onoga koji mu je pripao onda kada je zajedno sa Dačićem napravio koaliciju sa ambicijom da se skloni Tadić", smatra Jovanović.

Prema njegovom mišljenju, između sadašnje vlade i vlade Mirka Cvetkovića veoma su male razlike.

"Tadić je bio premijer umesto premijera i Vučić je premijer umesto premijera. Nelogično je i paradoksalno stanje u kojoj se danas nalazi Srbija. Najjača stranka sa političarem koji ima najveću podršku mora da preuzme i najveću odovornost. Do toga nije došlo formalno i zato imamo ove krize", tvrdi Jovanović.

Prema njegovim rečima, način na koji se završava priča o rekonstrukciji vlade govori o velikoj političkoj neozbiljnosti i nesposobnosti vladajuće koalicije.

"Sve što su uradili za godinu dana bilo je prihvatanje one politike protiv koje su se prethodnih 20 godina obračunavali i to ne zato što su se promenili već je to bio jedini način da opstanu na vlasti", rekao je on.

Lider LDP-a je naglasio da se imenovanjem lidera URS-a Mlađana Dinkića za zamenika Aleksandra Vučića u Komisiji za saradnju sa UAE i podelom njegovog ministarstva neće dati potreban odgovor na čitav niz problema koji danas opterećuju život ljudi u Srbiji.

"Ne govori se o ekonomskom zaokretu, ne vidi se nova politika obrazovanja i zdravstva, nema ni reči o drugačijoj i odgovornijoj socijalnoj politici, nema govora o zaokretu u poljoprivredi i agraranoj politici. Sve ovo je jedan neodgovoran politički projekat najjače stranke u zemlji koja, zapravo, nikada nije ni bila u stanju da odgovori na potrebe društva. Na vlast je došla zato što je ova zemlja posrnula pod Tadićem i njegovom vladajućom koalicijom", podvukao je Jovanović.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović je ranije rekao da je rekonstrukcija Vlade "cirkus" vladajuće koalicije i da se svela na "podelu Dinkića na pola". Danas je počela sednica Skupštine Srbije na kojoj poslanici razmatraju Predlog izmena zakona o ministarstvima, koji je podnela Vlada Srbije.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je jutros za RTS da bi se sednica o izboru novih ministara mogla održati već krajem ove nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: