SAD: Švercovao uranijum u cipelama

Službe bezbednosti aerodroma "Džon F. Kenedi" u Njujorku uhapsile su muškarca koji je iz inostranstva doleteo sa uranijumom sakrivenim u đonovima cipela.

Izvor: B92

Subota, 24.08.2013.

11:58

Default images

Osumnjičeni je strani državljanin Patrik Kembel, koji je prema policijskim saznanjima nameravao da proda "žuti kolač" uranijuma Iranu.

Kasnije je objavljeno da je u pitanju bila "nameštaljka" američkih obaveštajaca koji su u maju 2012. na jednom kineskom sajtu postavili oglas u kome navode da žele da kupe uranijum. Kembel se javio i ugovorio posao.

Nakon 15 meseci rada na logistici, Kembel, koji se predstavio kao radnik jedne kompanije za istraživanje ruda u Sijera Leoneu, rekao je da može da isporuči uranijum.

Primopredaja je trebalo da bude obavljena u Majamiju, ali su ga federalci uhvatili na aerodromu u Njujorku gde je presedao.

Obaveštajci su zaplenili uranijum sakriven u cipelama, kao i USB memoriju u kojoj su se nalazili podaci za ugovaranje mnogo veće isporuke.

Kembel (33) je optužen je za kršenje više zakona i preti mu 20 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: