Počela sa radom "Net patrola"

Centar za bezbedni internet pustio je u rad sajt na adresi www.netpatrola.rs na kojem građani mogu da prijave štetne sadržaje na internetu.

Izvor: B92

Petak, 23.08.2013.

12:56

Default images

Net patroli građani na jednostavan način i anonimno mogu da prijave sadržaje na internetu za koje smatraju da nekog ugrožavaju, sadrže govor mržnje ili seksualno iskorišćavaju decu.

Potreba za ovakvim servisom, a slični već godinama funkcionišu širom sveta, javila se jer je s razvojem interneta nastao je i novi oblik nasilja - digitalno nasilje.

Pod tim pojmom se podrazumeva svako nasilje koje se sprovodi putem računara, mobilnih telefona i svih oblika elektronske komunikacije.

Istraživanja pokazuju da je sa digitalnim nasiljem bilo suočeno više od 60 odsto osnovaca i srednjoškolaca.

Na "Net patroli" se mogu prijaviti sve vrste materijala koji se mogu pronaći na internetu (fotografije, animacije, slike, video i tekstualne materijale), a koji sadrže prizore seksualne zloupotrebe i nasilja nad decom, govor mržnje.

Svet je nedavno šokirala vest da se tinejdžerka iz Velike Britanije ubila zbog uvreda koje je dobila na jednoj društvenoj mreži. U svetu odavno postoje servisi na kojima možete da prijavite štetan sadržaj na internetu, a jedan takav od sada postoji i na srpskom internet prostoru.

"Netpatrola počinje sa radom, zamišljena je kao mesto gde će građani i svi korisnici interneta i interaktivnih tehnologija imati priliku da prijave bilo kakav sadržaj koji je štetan za naše najmlađe", kaže Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva trgovine i telekomunikacija.

Na adresi netpatrola.rs mogu se prijaviti svi materijali sa interneta, bilo da se radi o fotografijama, video snimcima ili tekstovima, koji sadrže prizore seksualne zloupotrebe i nasilja nad decom ili govor mržnje.

"Radi se o vebformi, to je forma koja se nalazi na adresi netpatrola.rs i sve što je potrebno jeste ostaviti link do tog sadržaja i ljudi koji prijavljuju mogu da odaberu da li će prijava biti anomimna ili ne", kaže Ivan Jelić, tehnički koordinator Centra za bezbedni internet.

Sve prijave obrađuje operater, a one materijale za koje proceni da predstavljaju ozbiljne prekršaje prosleđuje policiji. U Centru za bezbedni internet napominju da podaci o onima koji su prijavili neki sadržaj ostaju zaštićeni i da ni na koji način neće biti ugroženi zbog toga.

"Jako je važno da se građani uključe. Mi smo prvi taj projekat započeli još 2009. godine, a ovo je ta prava forma koja je najbolji način da bi javnost imala adresu na kojoj može da se obrati, i da pošalje prijavu, i da zna da je ta prijava obrađena, i da će taj link i ti sadržaji sa neke internet stranice ili sa društvenih mreža biti obrađeni, i da ako se neki loš slučaj desio, da se to neće dalje dešavati",

Net patrolom upravlja Centar za bezbedni internet koji je formirao Fond B92, u saradnji sa Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije i uz podršku Telenor fondacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: