Snouden udružio dva ugledna lista

Britanski "Gardijan" će se udružiti sa američkim listom "Njujork Tajms" u objavljivanju dokumenata dobijenih od bivšeg radnika NSA Edvarda Snoudna.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.08.2013.

21:09

Default images

"Gardijan" je na svom vebsajtu naveo da će, na osnovu tog dogovora, omogućiti američkom listu pristup nekim "osetljivim dokumentima" dobijenim od Snoudena, prenela je agencija AFP.

Do takve odluke o zajedničkom objavljivanju se došlo pošto je pre nekoliko dana na londonskom aerodromu britanska policija pritvorila životnog partnera novinara "Gardijana" i ispitivala ga devet sati na osnovu antiterorističkog zakona.

Britanska vlada je, takođe, primorala "Gardijan" da uništi neke od kompjuterskh fajlova koji su sadržali materijale koje im je dao Snouden.

"U klimi intenzivnog pritiska britanske vlade, "Gardijan" je odlučio da sarađuje sa američkim partnerom na dokumentima (o američkom programu nadziranja elektronske komunikacije), a koja je dao Edvard Snouden", nanedeno je u saopštenju "Gardijana".

Snouden se nalazi u Rusiji, koja mu je dala privremeni azil od godinu dana, s mogućnošću da bude produžavan.

SAD su optužile Snoudena za špijuniranje.

Komentara britanske vlade na saopštenje "Gardijana", zasad, nema.

Britanska antiteroristička policija u četvrtak je započela istragu o dokumentima koja je zaplenila od Dejvida Mirande, partnera novinara "Gardijana" Glena Grinvalda, koji je prvi objavio priču o američkom tajnom programu špijuniranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: