Rusija: Pretnje Evrope nedopustive

Rusija osudila pretnje silom koje stižu Siriji iz EU i navela da opozicija blokira istragu o navodnom hemijskom napadu. Materijal je montiran, tvrde u Kremlju.

Izvor: B92

Petak, 23.08.2013.

13:37

Default images

"Pozivi koji stižu iz Evrope da se primeni sila u Siriji su neprihvatljivi", saopšteno je iz Kremlja, koji je ranije pozvao sirijski režim da sarađuje sa UN.

Na drugoj strani, šef britanske diplomatije Vilijam Hejg kaže da je hemijski napad "jedino verodostojno objašnjenje za povrede koje se vide na žrtvama" i dodao da veruje da je iza napada stoji režim.

Novinske agencije su proteklih dana objavile na desetine fotografija na kojima se vide ubijeni odrasli i deca, od kojih mnogi imaju penu oko usta i nosa.

Međutim, rusko ministarstvo inostranih poslova smatra da je u pitanju montiran materijal, pripremljen pre 21. avgusta kada je navodno došlo do napada.

"Dobijamo sve više materijala koji pokazuje da je ovaj zločin provokativne prirode. Preciznije, postoje izveštaji na internetu, optužbe režima i materijali o incidentu koji su postavljeni nekoliko sati pre navodnog napada. To znači da je u pitanju monitrana akcija", navodi se u saopštenju ministarstva.

Dok traje rat izjavama Rusije i Kine sa jedne i zapadnih sila sa druge strane, ekspertski tim UN je "zaglavljen" u hotelu u centru Damaska i čeka na dozvolu da izađe na teren. Kako piše "Independent" njihov rad koči režim, ali i birokratija u Njujorku. Stručnjaci upozoravaju da vreme za utvrđivanje prave istine lagano ističe.

Sirijski režim je odmah odbacio optužbe opozicije da je izvršio napad hemijskim oružjem, u kom je navodno stradalo 1.700 ljudi.

Podsetimo, francuski šef diplomatije Loran Fabijus je rekao juče da "međunarodna zajednica mora da reaguje silom ako se potvrdi da je režim u Siriji koristio hemijsko oružje", dodajući da situacija može da se reši čak i bez reakcije SB UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: