Ko je trebalo da bude prebijen u CG

Bivši pripadnik specijalnih policijskih jedinica u Crnoj Gori koji tvrdi da je bio na čelu "crnih trojki" objavio listu osoba koje je trebalo da prebije.

Izvor: Vijesti

Petak, 23.08.2013.

10:44

Default images

Policajac Brajuško Brajušković tvrdi da je bio na čelu tima koji je bio pod direktnom kontrolom bivšeg direkora Uprave policije Veselina Veljovića . On je danas pozvao predstavnike EU u Crnoj Gori i ambasadore stranih država da ga zaštite od Veljovića, koji je sada savetnik crnogorskog premijera Mila Đukanovića za bezbednost.

On je pozvao i Veljovića na TV duel kako bi pred kamerama rekli sve što imaju, pa i o prebijanju glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića koji je kasnije ubijen.

Od Vejovića je, tvrdi Brajušković, dobio nalog da pretuče beograskog dopisnika dnevnog lista Politika Dragomira Bećirovića, kao i njegovu ćerku, nekadašnju novinarku podgoričkog Dana Draganu Bećirović i ponovio da je bivšeg predsednika Srpske radikalne stranke u Crnoj Gori Duška Sekulića upozorio da mu se sprema sačekuša. Na isti način je, kaže, pomogao i Bećirovićevima.

Bećirović je za podgoričke Vijesti izneo detalje o načinu funkcionisanja "crnih trojki" koje su imale obavezu da batinaju neposlušne novinare i opozicionare.
Prema njegovim rečima, naređenja Veljovića su izvršavana po ustaljenom receptu - jedna grupa bi pratila i šefa izveštalva o kretanju žrtve, a druga grupa bi je premlaćivala.

"Oni koji bi pratili žrtvu, nikada nisu znali ko je zadužen za prebijanje i obratno. Svi su dobijali instrukcije i odgovarali jedino Veljoviću. Svi su bili pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ)", ispričao je Brajušković funkcionisanje "crnih trojki" formiranih za obračun sa neistomišljenicima.

Brajušković, koji je tajnu o postojanju "crnih trojki" obelodanio u utorak u medijima i do sada je u svojstvu građanina saslušan u Centru javne bezbednosti u Podgorici, ali se zvanično o njegovim navodima još niko nije oglasio. Danas bi, najavio je podgorički dnevnik, on trebalo da bude saslušan i u Tužilaštvu.

Veljović i aktuelni direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Miljan Perović, koga on tereti da je koordinirao rad "crnih trojki" demantovali su navode Brajuškovića i pozvali nadležne da odrade svoj posao. Veljović smatra da je Brajušković "patološki lažov" i čovek protiv koga je vođen postupak zato što je zatvorenicima u Spužu unosio drogu i mobilne telefone, a usluge naplaćivao od njihove rodbine.

Brajušković, međuitm, navodi da, uprkos nalozima da prebije Sekulića i Bećiroviće, njegova ruka nikoga nije takla. Trebalo je, kaže, da ih prebije zbog njihovih tekostva koje su objavljivali, kao i da je "glavna meta" bio Dragomir, a njegova ćerka samo usputna.

"Našao sam ih i upozorio, Draganu sam u zimu 1999, kada je trebalo da bude pretučena, krio u svojoj kući u Gradini, a njenom ocu sam predložio da ga istrljam sunđerom kako bi mu po telu ostali crveni podlivi i kako bi što verodostojnije izgledala prevara da sam ga tukao. Rekao mi je da neće, nego da ga udarim, ali nisam. Nakon toga, on je lepio flastere po telu, da bi izgledalo kao da je udaran", ispričao je Barjušković Vijestima.

Bivši specijalac je zabrinut za sebe, a po najviše za svoju porodicu i poruku da Veljović želi "sve najbolje njemu i njegovoj porodici" tumači kao klasičnu italijansku opomenu. "Ovo je moja ulaznica u pakao, ali neću da dovedem sebe u situaciju da budem uhapšen, ili likvidiran pre nego što razjasnimo sve ovo", kazao je Brajušković, nakon što mu je kurir tužilaštva došao do kuće i uručio poziv za saslušanje.

Barjušević je tražio prijem kod ministra policije Raška Konjevića kome, kako kaže, veruje, ali mu je rečeno da je on na odmoru. On tvrdi i da bi država, kada bi joj bilo u interesu da reši problem o kojima on govori, to i uradila za 12 sati.

Najzad, Brajušković je udario i na Veljovićevu imovinu optuživši ga da poseduje nekoliko stanova i kuća. "Da li u ovoj državi postoji tužilac koji će Veljovića pitati za poreklo imovine? Mene mogu da ispuituju koliko hoće. Sve što pronađu mimo ove kuće i imanja u ogradi, poklanjam im", kazao je Brajušković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: