Dačić: Ako su eksperti bolji...

Novi ministar prosvete bi mogao da bude profesor Medicinskog fakulteta Tomislav Jovanović, ali ne mora da znači, izjavio je za RTS premijer Srbije Ivica Dačić.

Izvor: Beta

Petak, 23.08.2013.

20:38

Default images

Predsednik Vlade je poručio da o tome ne treba raspravljati u medijima, već unutar Socijalističke partije Srbije.

On je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije poručio da se rekonstrukcija Vlade odvija u planiranim rokovima.

"Trebalo bi da se tokom vikenda završi prvi deo posla i da bude održana sednica Vlade na kojoj će biti usvojene izmene i dopune zakona, zatim će stranački organi odlučivati o kandidatima, a zatim će se to naći u skupštinskoj prpoceduri", kazao je Dačić.

On je najavio i da će večeras imati sastanak sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i da bi na tom susretu trebalo da se završi dogovor o rekonstrukciji vlade.

Premijer se osvrnuo i na pominjanje eksperstkih imena u novoj Vladi.

"Ja ću predložiti neke eksperte da budu ministri, ne moraju da budu stranački angažovani, samo napominjem, ako su ti eksperti bolji od političara, onda oni treba da se kandiduju na izborima", kazao je Dačić i dodao da on u novoj vladi želi eksperte bez obzira iz koje stranke dolaze.

Dačić je ukazao da je Srbija ne treba da pravi fetiš od bilo kog pojedinca i da je već bilo dovoljno ekspertskih stranaka i da nije primetio da bilo ko u Srbiji ima pozitivno mišljenje o tome.

Komentarišući medijske napise o nesuglasicama unutar vladajuće koalicije Dačić je istakao da je to potpuno normalno i da Socijalistička partija Srbije nije isto što i Srpskja napredna stranka i obrnuto.

"To nisu nesuglasice koje ugrožavaju ciljeve vlade. Mi o nekim stvarima mislimo različito, to je poznato", rekao je Dačić za RTS, objašnjavajući da "restriktivna finansijska politika, štednja, ali i ekonomski i privredni razvoj i strane investicje i dalje ostaje politika vlade".

Prema njegovim rečima, glavna politička borba vodi se između SPS-a i SNS-a što znači da je opozicija potpuno politički neaktivna.

"Izvučen joj je (opoziciji) tepih ispod nogu, jer su godinama govorili da se razlikuju od nas po evropskoj politici, a danas moraju da traže neku drugu politiku", rekao je Dačić i demantovao da iza rekonstrukcije stoje izbori.

"Rekonstrukcija se upravo radi da ne bi bilo izbora", naveo je premijer.

Komentarisući polemiku o najavi budućeg ministra finansija Lazara Krstića da je Srbiji potrebno "stezanje kaiša" Dačić je reakao da je novi ministar objasnio da to ne treba da bude na uštrb socijalne pravde, kao i da se i socijalisti zalažu za restriktivnu finansijsku politiku i štednju.

“Neprihvatljive oznake Republike Kosovo“

Premijer Dačić je poručio i da Srbija neće prihvatiti da na glasačkim listićima za lokalne izbore na Kosovu stoji bilo kakva oznaka "Republike Kosovo".

"Mi ne možemo učestvovati na lokalnim izborima, ako postoje stvari koje ne govore o statusnoj neutralnosti. Za nas je to potpuno neprihvatljivo, ja mislim da oko toga dijaloga praktično nema", kazao je Dačić.

On je pred nastavak dijaloga sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem poručio da srpska želja za dijalogom nije slabost, i da se vara svako ko to pomisli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: