FR: Ako treba, i silom na Siriju

Međunarodna zajednica mora da reaguje silom ako se potvrdi da je režim u Siriji koristio hemijsko oružje, izjavio je francuski šef diplomatije Loran Fabijus.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.08.2013.

10:04

Default images

On je zatražio hitnu istragu navoda o jučerašnjem napadu i naveo da, ako režim odbije inspekciju, time "priznaje krivicu".

"U tom slučaju moralo bi da bude reakcije silom, ali se ne postavlja pitanje slanja trupa. Ukoliko SBUN ne donese odluku o merama, situacija može da se rešava i na druge načine", rekao je Fabijus, ne želeći da precizira koji su to načini.

Aktivisti sirijske opozicije naveli su juče da su snage predsednika Sirije Bašara al Asada u napadu hemijskim oružjem ubile na stotine ljudi, što je režim oštro demantovao.

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele je danas zatražio da Sirija odobri potpuni pristup timu eksperata UN za hemijsko oružje, kako bi oni istražili navode da je režim predsednika Bašara Asada koristio hemijsko oružje. Vestervele je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim turskim kolegom Ahmetom Davutogluom u Berlinu, rekao: "Veoma smo zabrinuti u vezi s izveštajem da je u blizini Damaska korišćen otrovni nervni gas. Te tvrdnje su veoma ozbiljne, a ako budu potvrđene, biće to skandal", preneo je Rojters.

Velika Britanija je danas saopštila da je njen prioritet utvrđivanje činjenica o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji, ali da ne može isključiti nijednu opciju za okončanje krvoprolića u toj zemlji.

"Mi smatramo da je političko rešenje najbolji način da se okonča krvorpoliće", izjavio je portparol britanskog Forin ofisa za Rojters.

"Ali premijer i šef diplomatije su mnogo puta rekli da ne možemo isključiti nijednu opciju koja bi mogla spasti živote nevinih ljudi u Siriji", dodao je on.

I druge zapadne vlade su zahtevale da se odmah omogući pristup inspektorima da istraže nove optužbe, dok je Rusija takođe pozvala na istragu, ali je rekla da sumnja na provokaciju opozicije i njenih stranih pristalica.

Rusija računa da će misija UN u Siriji pomoći da se razjasne različite spekulacije o upotrebi hemijskog oružja u toj zemlji i da će to omogućiti politički proces za razrešenje konflikta, izjavio je predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

"Polazimo od toga da će specijalisti UN sprovesti objektivnu istragu mogućih slučajeva upotrebe hemijskog oružja na teritoriji Sirije i računamo da će rezultat istrage eksperata razjasniti to pitanje i pomoći da se razjasne mnogobrojne špekulacije oko teme upotrebe hemijskog oružja. To će stvoriti pozitivnu osnovu za kretanje u pravcu početka političkog procesa razrešenja krize", rekao je Lukaševič na konferenciji za novinare.

Kako prenosi Itar-tas, Lukaševič je istakao da je sirijska vlada potvrdila spremnost da maksimalno sarađuje sa stručnjacima UN, da im pruži logističku podršku i pristup materijalima i dokumentima koje već ima, a koji su povezani sa incidentom u mestu Kan-el-Asel kod Alepa.

Svoju poziciju o slučajevima moguće upotrebe hemijskog oružja u Siriji Moskva će opredeliti na osnovu rezultata rada misije UN i na osnovu objektivne i nezavisne istrage, rekao je Lukaševič.

Sirijski aktivisti optužuju sirijsku vojsku da je upotrebila rakete sa otrovnim bojevim glavama juče tokom intenzivnog bombardovanja pobunjeničkih područja u okolini Damaska, u oblasti Guta, navodeći da je ubijeno čak do 1.300 ljudi, među kojima ima i dece.

Savet bezbednosti UN saopštio je sinoć, nakon hitnog sastanka o situaciji u Siriji, da je neophodno pojasniti izveštaje o navodnom napadu hemijskim oružjem na predgrađa Damaska, ali nije zatražio sprovođenje istrage u kojoj bi učestvovali istražitelji UN koji se trenutno nalaze u Siriji.

"Postoji jaka zabrinutost među članicama Saveta o optužbama i opšti utiskak da mora da postoji pojašnjenje o onome šta se desilo i da situacija treba pažljivo da se prati", rekla je ambasadorka Argentine pri UN Marija Kristina Perseval novinarima, nakon hitnog sastanka Saveta bezbednosti koji je bio zatvoren za javnost.

Sirijska opozicija saopštila je da je Asadova vojska jutros minobacačkim raketama napadala istočna predgrađa Damaska, Džobar i Zamalk. Ona se nalaze u području poznatom kao Guta, gde je navodno juče izvšen napad hemijskim oružjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: