Sirija: Padale hemijske bombe

Snage predsednika Sirije Bašara al Asada u napadu hemijskim oružjem ubile su na stotine ljudi, tvrdi opozicija. Režim oštro demantuje. EU traži hitnu istragu.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 21.08.2013.

08:20

Default images

Kako prenosi BBC tvrdnje aktivista sirijske opozicije, napad se dogodio istočno od sirijske prestonice Damask, u regiji Gouta, kada su na to područje u sredu ujutro pale rakete sa otrovnim bojevim glavama.

Oni navode i da je najmanje 30 tela dovezeno u terensku bolnicu u mestu Kafr Batna, koja se nalazi samo nekoliko kilometara od Damaska, a Rojters prenosi tvrdnje sirijske opozicije da je stradalo 213 ljudi, među kojima ima i žena i dece.

Par sati kasnije, sirijska glavna opoziciona grupa saopštila je da je u današnjem napadu snaga režima predsednika Bašara Asada hemijskim oružjem u okolini Damaska ubijeno više od 650 ljudi.

"Više od 650 mrtvih je rezultat napada hemijskim oružjem u Siriji", navela je sirijska nacionalna koalicija na Tviteru.

Šef tima inspektora za hemijsko oružje UN u Siriji Eke Selstrem izjavio je da bi trebalo ispitati navode sirijskih aktivista da je vojska predsednika Bašara el Asada upotrebila nervni gas oko Damaska i da je u tom napadu poginulo više od 200 ljudi.

Selstrem, švedski naučnik, izjavio je novinskoj agenciji TT da je video samo televizijski snimak tog napada, ali da mu broj mrtvih zvuči sumnjivo.

"To je nešto što bi trebalo proveriti", kazao je on u telefonskoj izjavi švedskoj agenciji.

Selstrem je rekao da će istraga zavisiti od toga da li će "neka zemlja članica UN otići kod generalnog sekretara i reći da bi to trebalo da istražimo", prenela je agencija Rojters.
Beta/AP
Opozicioni aktivisti postavili su i potresan snimak sa Jutjuba na kom se vide, kako tvrde, i cele porodice koje su stradale prilikom napada hemijskim oružjem. Na snimku se prikazuju beživotna tela ljudi i dece poređana po podu i hodnicima. Medijska kuća Al-Arabija najpre je javila da je stradalo 280 osoba, da bi kasnije tu vest ponovila, ali sa znatno većim brojem žrtava - 1.188.

S druge strane, sirijska državna TV izričito je negirala da su snage režima upotrebile hemijsko oružje u oblasti Gouta. Neke svetske agencije, koje su prenele ovu vest, napominju da se ovaj napad dogodio dok u Siriji borave eksperti UN koji bi trebalo da ispitaju upotrebu hemijskog oružja u toj zemlji u kojoj besni građanski rat, u kom je do sada stradalo oko 100.000 ljudi.

Džeremi Bouven, izveštač britanskog BBC-a, postavio je i pitanje kakav interes bi režim imao u ovakvom napadu u trenutku kada su inspektori na terenu.

Eksperti koji su stigli u nedelju trebalo bi da ispitaju tri lokacije, za koje se ranije tvrdilo da su bombardovane "nervnim gasom".

Do sada su sukobljene strane optuživale jedna drugu da koriste hemijsko oružje, ali zvaničnih potvrda toga još nema.

EU: Hitna i temeljna istraga

Beta, Arhiva
Evropska unija je zvanično zatražila hitnu i temeljnu istragu povodom ovog slučaja, dok je Velika Britanija saopštila da će u UN pokrenuti pitanje o navodima da su snage sirijskog predsednika Bašara Asada danas upotrebile hemijsko oružje.

Britanija je pozvala Damask da omogući inspektorima UN da posete oblast napada.

"Izuzetno sam zabrinut zbog izveštaja da je na stotine ljudi, medju kojima ima i dece, poginulo u vazdušnim i napadima hemijskim oružjem na pobunjeničke položaje u blizini Damaska", naveo je britanski šef diplomatije Vilijam Hejg.

Hejg je pozvao sirijsku vladu da odobri pristup oblasti gde je izvršen napad.

"Britanija će pitanje ovog incidenta pokrenuti pred Savetom bezbednosti UN", kazao je Hej, prenela je agencija Rojters.

Šef Arapske lige Nabil el Arabi zatražio je od inspektora da "odmah odu u istočnu Gutu i sagledaju realnost situacije i istraže okolnosti ovog zločina".

Povodom ovog slučaja opoziciona Sirijska nacionalna koalicija zatražila je hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Tražim od Saveta bezbednosti da se hitno sastane", izjavio je lider Nacionalne koalicije Ahmed el Džarab, koji je osudio sirijsku vojsku zbog bombardovanja predgrađa Damaska označivši te napade kao "masakr", prenela je agencija AFP.

El Džarab je, takođe, zatražio da komisija UN koja se bavi istragom o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, poseti područje gde se dogodio napad bojnim otrovima.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: