"Prirodna Albanija" uzburkala CG

Potpisivanje peticije za formiranje "Prirodne Albanije", koju je pokrenuo istoričar Kočo Dajan, podigla je tenzije u političkoj javnosti Crne Gore.

Izvor: B92

Sreda, 21.08.2013.

21:19

Default images

Izjava Vaselja Sinaštaja, predsednika Građanske alijanse i odbornika u gradskoj opštini Tuzi, da bi potpisao Danajovu peticiju kojom se traži stvaranje prirodne Albanije, a koja bi obuhvatila delove Crne Gore, pa čak i podgoričke opštine, ustalasala je strasti u Crnoj Gori. Vrlo brzo su potom iz DPS (albanski kadrovi) usledili umirujući tonovi.

"Danaj je vrlo iskusan istoričar i čovek koji je bio savetnik u diplomatiji. Dajem mu za pravo, on misli da je to najbolji put da se ponište neke odluke, ali videćemo koliko će uspeti. Ima dosta ljudi koji razmišljaju na taj način", kazao je Sinaštaj. "Kočo Danaj, kako ja to razumem, pokušava da mirnim putem ispravi istorijske greške. Hoće li uspeti, zavisi od velikih sila".

Na ove stavove reagovali su iz DPS, navodeći da su njihovi politički partneri iz Građanske inicijative svesni da je reč o projektu koji se kosi sa njihovim koalicionim ciljevima i koji neće doprineti ostvarenju političkih benefita, pišu Novosti.

Iz te partije ističu da je obnovom crnogorske državnosti i dinamičnim integracionim procesima za punopravno članstvo u EU i NATO, stavljena tačka na sve velikodržavne ideje na Balkanu, pa tako i na ideju stvaranja tzv. prirodne Albanije.

"Tim pre što su u obnovi crnogorske države jednak doprinos dali svi građani Crne Gore, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, rukovođeni isključivo osećajem da je ovo zajednički dom svih nas i otvorena kuća za sve dobronamerne ljude", piše u saopštenju.

Poslanik DPS Fatmir Đeka saopštio je da nije stavio paraf na peticiju kojom se traži stvaranje "prirodne Albanije", projekat koji je Danaj pokrenuo još 2010. godine, sa ciljem obnove granica kakve su bile predviđene odlukom konferencije u Valoni 28. novembra 1912. godine.

Albanski istoričar navodi da bi "prirodna Albanija" bila izgrađena na osnovu četiri osmanska vilajeta, sa stopostotnim albanskim stanovništvom i albanskom većinom od Preševa do Preveza i od Drača do Skoplja. Po tom projektu, Crna Gora bi morala da vrati Ulcinj, Tuzi, Plav, Gusinje, Hot, Grudu i Tivat (Bar). On je čak najavio da će Međunarodnom sudu pravde u Hagu podneti žalbu u kojoj će tražiti da se ponište rešenja doneta na Londonskoj konferenciji i da se šteta naneta Albancima kompenzira sa stotinu miliona funti.

Nije nikakva tajna da poznatiji albanski političari u Crnoj Gori nemaju animozitet prema ideji "prirodne Albanije", što je zbog međunarodne zajednice naziv za projekat takozvane velike Albanije. To je svojevremeno bio politički pokret, koji je imao za cilj da ujedini sve teritorije na kojima žive Albanci, ili su navodno nekad živeli, u jedan entitet.

Samoproglašena nezavisnost Kosova je prema zamislima autora projekta, jedna od faza. Projekat je za vreme Drugog svetskog rata doživeo pravi procvat formiranjem fašističkog programa velike Albanije, pod protektoratom Musolinijeve Italije.

Takve ideje imaju i danas prođu, posebno među albanskim lobistima u SAD. Jedan od njih, nekadašnji šef verifikacione misije OEBS na Kosmetu Vilijem Voker, nedavno je izjavio na Kosmetu da podržava ideju o ujedinjenju Kosova i Albanije, odnosno stvaranje velike Albanije.

Voker je, inače, učesnik jednog od protesta koje je pokret "Samoopredeljenje" Albina Kurtija, zagovornika te ideje, organizovao na prelazu Merdare, zahtevajući prekid pregovora između Srbije i predstavnika Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: