Jedinstven stav o izborima na KiM

Na sastanku predsednika Srbije i predstavnika Srba sa centralnog Kosova postignut jedinstven stav da se na lokalne izbore izađe sa zajedničkom srpskom listom.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 20.08.2013.

00:17

Default images

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio da je na sastanku predsednika Tomislava Nikolića sa predstavnicima Srba sa centralnog Kosova postignuto suštinsko jedinstvo predstavnika srpskog naroda na KiM i države da se izađe na lokalne izbore 3. novembra sa jedinstvenom srpskom listom.

"Na sastanku sa predstavnicima 25 opština sa Kosova i načelnicima svih okruga postignut je jedinstven stav da se na izbore izađe sa ujedinjenom srpskom listom iza koje će stajati akt podrške institucija u Srbiji", rekao je Đurić novinarima.

Đurić je rekao da opštine koje će biti formirane na osnovu tih izbora neće biti opštine nezavisne države Kosova već srpske opštine preko kojih će predstavnici srpskog naroda na međunarodno priznat način ostvarivati svoja prava.

"Svi oni koji danas u ime privremenih institucija samouprave ohrabruju srpski narod da na te izbore izađe sa aspekta navodne podrške kosovskoj nezavisnosti treba da znaju da rezultat tih izbora neće biti afirmacija kosovske državnosti i da će ovi izbori biti sprovođeni isključivo na osnovu briselskog sporazuma i plana njegove primene ", naglasio je Đurić.

On je precizirao da se na sastanku razgovaralo o svim detaljima i izazovima koji predstoje a koji nisu malobrojni - od toga kako će biti sprovedena kontrola glasanja, kako će se rešiti problem sa biračkim spiskom, pa do toga kako se treba suočiti sa izuzetno kratkim rokovima kako bi se sve potrebne radnje obavile.

Načelnik kosovskog okruga Vladeta Kostić izjavio je da Srbi južno od Ibra nisu uopšte ni imali dilemu da li da izađu na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji.

"Danas je postignuta saglasnost - mi nismo ni imali dilemu da li treba izaći na ove izbore od dana potpisivanja briselskog sporazuma zato što je to preuzeta obaveza koja u tom sporazumu stoji", rekao je Kostić novinarima nakon sastanka sa državnim vrhom u predsedništvu Srbije.

Prema njegovim rečima, oni kao predstavnici institucija Republike Srbije koja im je, kako je rekao, sve ove godine pomagala i zaslužna je za to što su opstali, a posebno južno od Ibra, takvu dilemu nisu imali.

"Ono što je bitna poruka jeste da će iza te zajedničke liste stati državni vrh Republike Srbije i da ćemo imati podršku u svakom smislu, kako logistički, tako i verbalno", podvukao je Kostić.

Prema saznanjima agencije Tanjug, predsednik Nikolić pozvao je Srbe s Kosova i Metohije da izađu na izbore, a njihovim predstavnicima poručio je da sarađuju s vladom, jer će samo tako živeti bolje.

"Sarađujte s Vladom Srbije, nemate sa kim drugim i ja vam kažem da ćete živeti bolje", rekao je Nikolić na sastanku u Predsedništvu.

On je poručio i da će za odluku o izlasku na izbore Srbi imati svu moguću pomoć države Srbije, ali da će, ako se odluče za bojkot, sami morati da preuzmu odgovornost.

"Naš predlog je jedinstvena srpska lista, da pobedi na svim mestima, i da ima podršku iz celog sveta. Ako izađete, odgovornost će biti na nama, na državi, a ako ne izađete, odgovornost će biti na vama", rekao je Nikolić.

Ponovio je da je laž da izlazak na izbore znači priznavanje Kosova, te da se svaki takav pokušaj "seče u korenu".

"Izbori, pregovori u Briselu, sve se odvija u okviru odluke Skupštine Srbije, a bilo kakav pokušaj koji vodi ka nezavisnosti seče se u korenu", poručio je predsednik Srbije na sastanku s predstavnicima Srba s Kosova i Metohije.

Sastanku, koji je završen oko 16 časova, prisustvovali su i premijer Srbije Ivica Dačić i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, kao i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.

U delegaciji Srba s juga KiM bili su načelnici Kosovskog, Kosovsko-pomoravskog, Pećkog i Prizrenskog okruga, šef biroa za KiM u Gračanici i predstavnici 25 opština južno od Ibra, između ostalog opština Gora, Suva Reka, Orahovac, Prizren, Peć, Novo Brdo, Priština, Istok, Đakovica, Dečani, Kosovo Polje...

Na prethodnom sastanku predsednika s predstavnicima Srba s Kosova, na kojem je učestvovao i premijer Dačić, predsednik Nikolić im je poručio da što pre donesu odluku o učešću na lokalnim kosovskim izborima 3. novembra, jer kako je rekao: "Vreme prolazi i što danas ne uradimo, o tome ćemo sutra da sanjamo".

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je nakon tog sastanka: "Ponovljeno nam je da će izbora biti sa nama ili bez nas".

U međuvremenu, predstavnici četiri opštine sa severa Pokrajine odlučili su na sednici privremene skupštine AP Kosovo i Metohija održanoj u Zvečanu da su za njih novembarski izbori neprihvatljivi.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da će svi funkcioneri koji na Kosovu i Metohiji vode politiku suprotnu vladinoj biti smenjeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: