"Prirodna Albanija"- ko je podržava

Predsednik Građanske inicijative, koja učestvuje u crnogorskoj vlasti, Vaselj Siništaj podržao je ideju za formiranje "Prirodne Albanije".

Izvor: B92

Utorak, 20.08.2013.

13:56

Default images

Projekat, koji je pokrenuo 2010. godine direktor Instituta za regionalne prognoze iz Tirane Kočo Danaj, afirmiše granice predviđene aktom od pre jednog veka, na Skupštini u Valoni 28. novembra 1912, koji predstavlja Albaniju izgrađenu na osnovu četiri osmanska vilajeta.

U toj "Prirodnoj Albanii" bilo bi 100 odsto albanskog stanovništva i albanske većine u granicama od Preševa u Srbiji do Preveza u Grčkoj i od Drača u Albaniji do Skoplja u Makedoniji.

"Muku mučimo da u Crnoj Gori dobijemo jednu opštinu... Dajem mu (Danaju) za pravo. On misli da je to najbolji put da se ponište neke odluke, ali videćemo koliko će uspeti. Ima dosta ljudi koji razmišljaju na taj način. U potpunosti mu dajem za pravo da krene tim putem, ali hoće li uspeti, to ćemo da vidimo", rekao je Siništaj za Radio-televiziju Crne Gore.

Ističući da je Danaj "vrlo iskusan istoričar", Siništaj je na pitanje da li bi potpisao peticiju za to rekao: "Naravno da bih potpisao. Zašto da ne? Peticija je peticija."

On je, međutim, primetio da takvi projekti nisu naišli na razumevanje u prošlosti. "Za razliku od drugih, koji su težili, recimo, stvaranju nekih velikih nacionalnih ideja, poput velike Srbije, to su projekti koji su imali drugačiji put za razliku od ovog. Neko je išao misleći da će ratom, huškanjem...ovo je put koji dozvoljava međunarodna zajednica, i to je stvar dokazivanja pred sudom. On ide ka sudu, hoće li uspeti, ne znam. Zato kažem da mu dajem za pravo kao čovek, kao Albanac i političar", dodao je i zaključio:

"Stvar granica je stvar velikih sila. Te granice su postavljene tada i upravo Kočo Danaj, kako je to razumem, pokušava da mirnim putem ispravi istorijske greške. Hoće li uspeti, zavisi od velikih sila. To ne zavisi od pojedinaca."

Za razliku od njega, poslanik Force, koja takođe participira u crnogorskoj vlasti, Genci Nimanbegu, kazao je da nije potpisao peticiju Koče Danaja za formiranje "Prirodne Albanije", navodeći da to ne bi ni učinio.

"Kočo Danaj nije političar, već istoričar. Oni imaju taj luksuz da nemaju odgovornost prema građanima", kazao je Nimanbegu.

Kako su prenele beogradske "Novosti", peticiju su potpisali i Albanci u zemljama zapadne Evrope i regiona, a u medijskim nastupima Danaj objašnjava da time "želi da izvrši pritisak na međunarodnu zajednicu kako bi se ostvario cilj da svi Albanci žive u zajedničkoj državi".

Za skopski "Dnevnik", Danaj je rekao da će se mnogi iznenaditi rezultatima podrške peticiji, koji će biti objavljeni 28. novembra, na albanski nacionalni praznik, Dan zastave. Danaj tvrdi i da je peticiju potpisalo 40 poslanika iz zemalja regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: