U Egiptu uhapšeni islamisti iz BiH

Egipatska vojska uhapsila je nekoliko državljana BiH pod optužbama za terorizam i vojnu pobunu protiv egipatskih vlasti i sudiće im po kratkom postupku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.08.2013.

13:15

Default images

Kako prenosi Dnevni list u BiH, na snimku koji je objavila egipatska televizija ON TV prikazano je tridesetak uhapšenih u jednoj kasarni, za koje se navodi da su pripadnici ozloglašene terorističke organizacije Al-Kaida. Njih su uhvatile specijalne egipatske policijske i vojne snage u Kairu.

Kako navodi u prilogu pripadnik snaga bezbednosti, uhapšeni teroristi su iz Avganistana, Bosne, Pakistana i još nekih evropskih država.

Ovaj policijski službenik kaže da su oni došli u Egipat prethodnih meseci, a neki od njih su i ilegalno prešli granicu, gde su se priključili Muslimanskoj braći, radikalnoj organizaciji u toj zemlji.

Sagovornici lista iz policije BiH kažu da je moguće da su ovi militanti otputovali u Egipat u sklopu nekog turističkog aranžmana, ali da i dalje odlaze u egipatska letovališta.

Proteklih dana je, podseća list, u brojnim džamijama u BiH održana i posebna služba za ubijene u neredima u Egiptu, a održan je i protest u Sarajevu, kako su se predstavili, nekoliko stotina pripadnika "egipatske dijaspore u BiH" s porodicama.

Sam Rijaset Islamske zajednice u BiH izdao je saopštenje u kome "najoštrije osuđuje brutalna i masovna ubistva građana Egipta i nasilje koje je izazvala i sprovodi tamošnja vojna vlast" s pozivom da se "odmah prekine nasilje i da uzurpatori vrate vlast demokratski izabranom predsedniku Egipta (Muhamedu Morsiju)".

Moguće je da su neki pogrešno protumačili ovo saopštenje i krenuli u "sveti rat", konstatuje "Dnevni list".

Bez zvanične potvrde o uhapšenim državljanima BiH

Ambasada BiH u Kairu za sada nije dobila zvanično obaveštenje od bilo koje institucije Arapske Rebublike Egipat da među učesnicima demonstracija ili uhapšenima po bilo kojem osnovu ima državljana BiH.

To je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova BiH, pošto je "Dnevni list" objavio da je egipatska vojska uhapsila nekoliko državljana BiH pod optužbama za terorizam i vojnu pobunu protiv vlasti u Egiptu i da će im se suditi "po kratkom postupku".

"Ambasada BiH u Kairu tragom nekih medijskih izveštavanja da među uhapšenima u Egiptu ima državljana BiH zatražila je zvaničnu informaciju putem Ministarstva inostranih poslova ARE uz istovremeno kontaktiranje predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Egipta i drugih bezbednosnih agencija", kazao je za "Dnevni Avaz" Nebojša Regoje, načelnik kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: