Veliko spremanje srpskih sudova

Analiza Ministarstva pravde pokazala je da su objekti sudova u Srbiji u veoma lošem stanju, i u narednom periodu mnoge od njih očekuje temeljno renoviranje.

Izvor: Beta

Nedelja, 18.08.2013.

11:36

Default images

Objekti u kojima su nalaze sudovi u Srbiji u jako su lošem stanju - zgrade su stare i propale, sudnice nefunkcionalne, a arhiva se čuva u neadekvatnim uslovima, pokazala je analiza stanja pravosudnih objekata koju je uradilo Minitarstvo pravde.

Agenciji Beta je u Ministarstvu rečeno da je na osnovu te analize napravljena baza podataka o imovini kojom Ministarstvo raspolaže i šta je potrebno uraditi, kao i da se najveće promene očekuju u Beogradu.

Ministarsto pravde preuzelo je od Ministarstva odbrane pravo korišćenja zgrade bivšeg Vojno-tehničkog instituta u Katanićevoj ulici u Beogradu i u očekuje se da renoviranje tog objekta počne na proleće sledeće godine.

Kako je rečeno, u renoviranu zgradu prećiće deo sudija i službenika iz Palate pravde, koja je "prenatrpana", i koja će sledeće godine takođe biti renovirana.

U Palate pravde trenutno se nalaze Prvi i Drugi osnovni su, Viši sud, Više tuzilastvo, I i II osnovno tuzilastvo, Zemljišno-knjižno odeljenje, služba međunarodne prave pomoći u krvičnim stvarima, maloletničko odeljenje Višeg suda, a izdaju se i potvrde građanima da nisu osuđivani.

Najveće promene predviđene su za Prekršajne sudove u Beogradu, kojih trenutno ima 13 i koji će se od sledeće godine svi naći u jednoj zgradi.

Plan Ministarstva pravde je da svi Prekršajni sudovi budu u sadašnjoj zgradi Parničnog suda u Ustaničkoj ulici, a da se sudije i stručne službe tog suda presele u zgradu Aeroinženjeringa na Novom Beogradu koju je Ministarstvo 2011. godine kupilo za 800 miliona dinara.

Na taj način će se značajno olakšati građanima, ali će se smanjiti i troškovi održavanja.

U Ministarstvu su naveli da je renoviranje nekih objekata u Srbiji već počelo i da je prioritet dat sudu u Bujanovcu i sudskoj jedinici u Petrovcu na Mlavi, jer je krov u tim objekitma potpuno propao.

Tako je u Petrovcu na Mlavi na zgradi iz 30-ih godina prošlog veka krov toliko uništen da svi koji uđu u zgradu mogu iz prizemlja, kroz rupe, da vide nebo.

Sanacija krova u oba suda koštala bi oko šest miliona dinara, novac je obezbeđen iz budžeta, a početak radova se očekuje na jesen.

Do sada je Ministarstvo uz pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) renovirala zgrade prekršajnih sudova u Aranđelovcu, Valjevu, Kikindi, Zrenjaninu, Zaječru, Loznici i Rumi, a obezbeđena su sredstva i za renoviranje osnovnog suda u Vranju.

U sudovima su uglavnom renovirane sudnice, arhivi i kancelarije, a pojedini su po prvi put dobili info pult na kom građani mogu da dobiju sve neophodne informacije.

"Želja je da se pravosudnim objektima vrati stari sjaj. Kada ulaze u sud građani treba da imaju osećaj da ulaze u nešto što je jako važno, da ih dočekaju stručni saradnici i profesionalne sudije, jer takav sud je onda i pokazatelj ozbiljnosti države", ocenjeno je u Ministarstvu pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: