Beč: Borba za parohiju koja ide SPC

Pripajanje rimokatoličke crkve Nojlerhenfeld opštini SPC u Beču će ići po planu i pored nezadovoljstva ove parohije u 16. bečkom okrugu.

Izvor: B92

Petak, 16.08.2013.

08:02

Default images

Vernici oko rimokatoličke crkve Nojlerhenfeld ne odustaju od svoje borbe.

Oni su Vatikanu uputili novo pismo u kojem su izneli svoje negodovanje zbog gašenja parohije, odnosno njenog pripajanja drugoj.

Već prošle godine Vatikan je dao pravo vernicima povodom žalbe zbog raspuštanja parohije, ali je ujedno odobrio predaju crkve SPC.

Međutim Vatikan je kritikovao to što savet sveštenika bečke nadbiskupije nije bio konsultovan.To je u međuvremenu urađeno i Vatikan je dao pristanak, potvrdila je Bečka nadbiskupija.

Iz nadbiskupije poručuju da će predaja crkve teći po planu.

"Iz Rima nismo dobili nikakvu zabranu ni zahtev da obustavimo naš plan", objasnio je jedan portparol nadbiskupije. Početkom juna se mislilo da je odluka o poklonu crkve Nojlerhenfeld od bečke nadbiskupije srpskoj pravoslavnoj parohiji konačno rešena stvar.

Bečka nadbiskupija je tada saopštila da će crkve, to jest parohije Nojlerhenfeld i Marija Namen od jeseni biti spojene, i da će crkva Nojlerhenfeld biti predata srpskoj pravoslavnoj parohiji u Beču, kao što je bilo odlučeno pre skoro tri godine.

Odluka o poklonu crkve naišla je na protivljenje parohijana, pre svega Poljaka, koji su bili okupljeni oko crkve Nojlerhenfeld. U septembru će, kako je sada planirano, parohije Nojlerhenfeld i Marija Namen biti spojene, kao što je to bilo pre 1939.godine.

Crkva Nojlerhenfeld će biti poklonjena Srpskoj pravoslavnoj crkvi, to jest najbrojnijoj pravoslavnoj crkvi u Austriji, koja ima više od 100.000 vernika u Beču, i trenutno raspolaže sa samo tri crkve.

Predaja crkve, kako je ranije najavljeno, usledice tri do četiri meseca posle spajanja dve rimokatoličke parohije. Bečki nadbiskup kardinal Kristof Šenborn je svoju odluku o predaji hrama SPC obrazložio time da u Beču postoji 172 rimokatoličke crkve za oko 750.000 katolika, a da istovremeno SPC ima svega tri hrama za oko 100.000 vernika.

Kardinal insistira na tome da se zbog smanjenja broja katolika vernika nijedna crkva ne zatvori, već da se pokloni onim crkvama koje nemaju dovoljno bogomolja, što se posebno odnosi na pravoslavne. Pre više godina poklonjene su dve crkve Koptskoj crkvi.

Rimokatolička nadbiskupija u Beču i opština SPC u glavnom gradu Austrije potpisale su, početkom prošle godine ugovor o poklonu rimokatoličkog hrama u Nojlerhenfeldu.

Nova crkva zameniće dosadašnji Hram uspeća presvete Bogorodice u 17. kvartu, koji po veličini nije odgovarao potrebama vernika. Hram u Nojlerhenfeldu, posvećen presvetoj Bogorodici, izgrađen je između 1733. i 1753. godine pod rukovodstvom neimara Andreasa Petrolda i Volfganga Hilebranda. Hram koji Crkvena opština dobija na poklon daleko je veći od aktuelne crkve i može da primi preko 1.000 vernika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: