Ustav nije prepreka za lečenje dece

Pokrajinski ombudsman ističe da "ustavne i zakonske odredbe ne predstavljaju prepreku da se deca, o trošku države, šalju na lečenje u inostranstvo".

Izvor: Tanjug

Petak, 16.08.2013.

12:06

Default images

On je izrazio zabrinutost zbog stavova izrečenih u raspravi o izmenama pravilnika o lečenju u inostranstvu upozorivši stručnu, političku i najširu javnost da efikasnost borbe protiv diskriminacije "u velikoj meri zavisi i od razumevanja, odnosno nerazumevanja kako pojma diskriminacije, tako i ustavnih i zakonskih odredbi o zabrani diskriminacije".

"Ustavom se zabranjuje diskriminacija na osnovu starosti, a Zakonom o zabrani diskriminacije, diskriminacija, na osnovu starosnog doba", navedeno je u saopštenju.

Ombudsman ističe da "ustavne i zakonske odredbe ne predstavljaju prepreku da se deca, o trošku države, šalju na lečenje u inostranstvo, jer se odluka o lečenju ne donosi na osnovu starosti, odnosno starosne dobi, nego na osnovu mogućnosti (iz)lečenja".

Naposletku, Ustav propisuje i da porodica, majka, samohrani roditelj i dete u Republici Srbiji uživaju posebnu zaštitu, u skladu sa zakonom. "S druge strane, pravilnik o lečenju u inostranstvu već ima odredbu kojom se lečenje uslovljava godinama starosti moguća je u inostranstvu transplantacija pluća kod pacijenata obolelih od cistične fibroze i starijih od 18 godina," navedeno je u saopštenju.

"Da li bi to značilo da se lica mlađa od 18 godina nalaze u nepovoljnom položaju, u odnosu na lica koja su napunila 18 godina starosti?" pita ombudsman.

Pokrajinski ombudsman nalazi za shodno da skrene pažnju i na činjenicu da ustavne i zakonske odredbe nisu menjane godinama, dakle, bile su na snazi i poznate predstavnicima i Ministarstva zdravlja, i Fonda za zdravstveno osiguranje i pre desetak dana, kada su najavili izmene pomenutog pravilnika.

"Zašto se onda, izmene pravilnika tumače kao diskriminacija na osnovu starosti? Razloge, po svemu sudeći, ne treba tražiti u godinama teško bolesnih lica, nego u nemogućnosti države da, zbog nedostatka sredstava, snosi troškove njihovog lečenja u inostranstvu".

Pokrajinski ombudsman kao nezavisni organ koji štiti ljudska prava pozdravlja pravovremenu reakciju poverenice za zaštitu ravnopravnosti, istaknuto je u saopštenju.

Ombudsman, kako se dodaje, zahteva od donosilaca odluka da u tako delikatnim pitanjima, kakvo je pitanje lečenja dece u inostranstvu, ne zaobilaze i ne ignorišu postojanje institucija koje su zadužene za borbu protiv diskriminacije, jer je ta saradnja u najboljem interesu teško obolele dece, njihovih roditelja, kao i zainteresovane javnosti, navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, u sredu je saopšteno da, uprkos najavama i obećanjima, Pravilnik o lečenju dece u inostranstvu neće biti izmenjen, jer zakon o zabrani diskriminacije i odluka Ustavnog suda ne dozvoljavaju izmene koje bi omogućile deci transplantaciju organa u inostranstvu o trošku države. Ministarstvo zdravlja i RFZO kao jedino rešenje vide izmenu zakona, uprkos tome što najmanje sedmoro mališana u ovom trenutku čeka transplantaciju.

Nakon toga reagovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti, koja je rekla da je netačno da propisi o zabrani diskriminacije po uzrastu sprečavaju da se izmeni pravilnik o lečenju dece u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: