Mihajlovićeva: Vlada nije Dačićeva

Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović, povodom izjava iz SPS, poručila da "ovo nije vlada Ivice Dačića, već vlada Srbije".

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 16.08.2013.

12:49

Default images

Ministarka energetike dodala je i da postoji sprega tajkuna, političara i "analitičara" protiv lidera SNS Aleksandra Vučića.

Mihajlovićeva je dodala da još nije postignut dogovor o resorima i o budućim ministrima i najavila da će se iduće sedmice intenzivirati razgovori o rekonstrukciji na svim nivoima.

Ona je na konferenciji za štampu u sedištu SNS rekla da se rešenja za rekonstruisanu vladu mogu očekivati iduće sedmice, posle razgovora u stranci i s koalicionim partnerima.

"Još nisu postignuti dogovori ni o resorima, niti o konkretnim imenima", rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, za sedam do osam dana biće održana sednica Predsedništva SNS, na kojem će se izjasniti o konkretnim predlozima.

Na pitanje da li će biti formirano posebno ministarstvo za evropske integracije i da li će biti izdvojen resor za zaštitu čovekove okoline, ona je rekla da "sve što se pojavljuje u medijima iz takozvanih obaveštenih izvora, kao i imena o kojima se govori, samo su spekulacije, jer razgovori još traju", i u SNS i sa partnerima.

"Sve će biti poznato 26, 27. avgusta, kada predlozi dođu u Skupštinu", precizirala je. Povodom izjave potpredsednice SPS Slavice Đukić Dejanović da je "ovo Dačićeva vlada", ona je rekla:

"Ovo nije vlada Ivice Dačića, ovo je vlada Srbije".

Komentarišući poziv Lazaru Krstiću da vodi resor finansija, Mihajlovićeva je rekla da je njena stranka ponosna na činjenicu da je on spreman da se angažuje u vladi i na napretku naše zemlje, te da je njegov dolazak signal svim našim mladim, obrazovanim ljudima u svetu da Srbija računa sa njihovim znanjem.

Predlogom Krstiću da bude ministar u Vladi Srbije, SNS je pokazala da je njen ključni kriterijum za izbor kadrova stručnost i znanje, a ne partijska pripadnost.

Sprega tajkuna, političara i "analitičara"

Potpredsednica Srpske napredne stranke je izjavila i da je potpuno jasno da postoji sprega tajkuna i pojedinih političara, kao i analitičara kako bi, bez argumenata, napadali tu stranku i njenog lidera Aleksandra Vučića. "Ko plaća te analitičare? Da li je to Miroslav Mišković?", zapitala je Mihajlovićeva.

Na pitanje novinara koji su to ljudi, ona nije navela konkretna imena, ali je istakla da bi bilo bolje da postoji ozbiljna opozicija koja bi iznosila ozbiljne kritike i time uticala na bolji rad vlade.

Mihajlovićeva je navela da je cilj naprednjaka, pored ostalog, i to da oni koji se u budućnosti budu bavili borbom protiv korupcije i kriminala ne dođu u situaciju da budu napadani upravo od takvih ljudi.

Komentarišući, kako je rekla, priče o nekakvoj autokratiji, Mihajlovićeva je rekla da ih ne razume, jer ako je većina za ono što radi SNS i njen predsednik, "onda je to, valjda, demokratija".

"Da li je beskompromisna borba protiv korupcije i kriminala, činjenica da u toj borbi nema zaštićenih, nalaženje strateškog partnera za JAT, stvaranje novog investicoionog ambijenta, da li je sve to autokratija?", zapitala je funkcionerka naprednjaka.

"Medojevića plaćao zemunski klan"

Tanjug
Na pitanje da prokomentariše nedavne napade Medojevića na SNS i predsednika stranke Aleksandra Vučića, ona je rekla: "Medojević? To je onaj čovek koga je plaćao zemunski klan i koji danas govori o SNS i predsedniku stranke Aleksandru Vučiću? Bilo bi mu bolje da se bavi, na primer, Kombinatom aluminijuma u Podgorici i tužbama, odnosno ekonomskom situacijom u Crnoj Gori, nego unutrašnjim stvarima Srbije".

Kako je rekla, njeno pitanje za Medojevića bilo bi: "Je l vas i sada opet neko plaća?"

Na pitanje novinara da objasni informaciju da je Medojevića plaćao zemunski kriminalni klan, ona je odgovorila: "Mi imamo takve informacije. Ako bude reakcije, možemo da ih dokažemo."

Medojević je poslednjih dana u više navrata izjavljivao da je promena vlasti u Srbiji dovela do "obnavljanja uticaja balkanske mafije" i da srpski premijer i prvi potpredsednik vlade, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, štite odbeglog narko-bosa Darka Šarića.

Uskoro plan za Petnicu

Mihajlovićeva je navela i da je od lidera stranke i potpredsednika vlade Aleksandra Vučića dobila nalog da snimi situaciju u istraživačkoj stanici Petnica i da nađe sistemsko rešenje za njeno finansiranje.

"To je pitanje cele vlade da vidimo kako da se finansira Petnica", rekla je Mihajlovićeva, dodajući da više ne sme da se dogodi situacija da Petnica godinu završi tako što su obustavljeni svi istraživački projekti.

Mihajlovićeva je na konferenciji za novinare najavila da će za petnaestak dana izneti predlog za Petnicu, bez obzira na to ko će biti novi ministar prosvete i nauke.

Podsetimo, uprkos ugledu, Petnica jedva opstaje. Problem ne predstavlja manjak ideja ili loši uslovi, već izostanak podrške države i preduzeća spremnih da ulože u budućnost.

"Osećamo tu nestabilnost i ne znamo šta nam je pametno raditi. Postajemo i glupi malo. Da li uopšte planirati nešto na duže staze ili se krpiti i improvizovati u hodu i čekati da se vreme promeni? S jedne strane država vas jako podržava, pomaže vam da se jako proširite, s druge strane ukida vam sredstva za redovnu delatnost i nije nam jasno šta je cilj. Da li je cilj da imamo lep prostor za slikanje spolja, bez dece? Možda deca smetaju, možda su suvišna. Šalim se, naravno", kaže Vigor Majić, direktor IS Petnica.

Opširnije pročitajte u posebnoj temi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: