"Suđenje Miškoviću da bude primer"

Nakon odlaganja pripremnog ročišta u slučaju protv Miroslava Miškovića, reagovao ministar pravde, istakavši da to suđenje ne sme da se odugovlači.

Izvor: B92

Sreda, 14.08.2013.

13:37

Default images

"Ne ulazeći u detalje bilo kog sudskog postupka, pa ni ovog koji je u centru pažnje svih naših građana i celokupne javnosti, moram da primetim da se ovakvim postupanjem efikasnost i pravičnost u suđenju čine još uvek mnogo dalekim od Srbije", naveo je ministar pravde Nikola Selaković pisanoj izjavi za B92.

Prema njegovim rečima, suđenje "u koje cela Srbija i ceo region gledaju budnim okom" mora da bude primer efikasnog i pravičnog sudstva.

"Svakako da su u postupanju moguće i greške od strane Posebnog odeljenja Višeg suda, ali greške ne smeju da dovode do maratonskih procesa koji se vode u nedogled i pretvaraju u suprotnost onoga što pravosuđe mora da bude. Efikasnost i pravičnost zavisi od suda, ali i od advokata, zato postavljam pitanje: da li je i ovoga puta reč o istim onim advokatima koji su pozivali da suđenje što pre počne? Da li je i ovde reč o istom scenariju kao kod suđenja u kome je optuženi jedan političar, čiji su advokati pozivali na što hitnije otpočinjanje suđenja, a danas pozivajući se na formalne razloge čine sve da se ono što više odugovlači", pitao je Selaković.

"Sud je taj koji je dužan i mora da obezbedi poštovanje zakona i ostvarivanje zagarantovanih prava, ali i istovremeno i da spreči svaku zloupotrebu koja vodi beskonačnim sudskim postupcima", istakao je on i dodao da je Srbiji potrebno pravosuđe koje će zakonu privesti sve i svakoga kroz efikasan i pravičan proces, bez obzira ko je, koliko bogatstvo ima, na kojoj funkciji je bio ili jeste.

U suprotnom, nećemo moći da kažemo da u Srbiji ima pravde, zaključio je ministar pravde.

Podsetimo, u zgradi Specijalnog suda danas je trebalo da počne pripremno ročište u slučaju koji se vodi protiv vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića i još 11 optuženih za zloupotrebe u prodaji putarskih preduzeća odloženo, ali je to ročište odloženo za 14. i 15. oktobar zbog toga što, kako je obrazloženo, nisu svi advokati dobili neophodnu dokumentaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: