Australija: Prva debata uoči izbora

Australijski premijer Kevin Rad i opozicioni lider Toni Ebot sučelili su stavove u prvoj televizijskoj debati u okviru kampanje za izbore 7. septembra.

Izvor: B92

Nedelja, 11.08.2013.

23:40

Default images

Kandidati su u prvoj od predviđene tri debate, sat vremena odgovarali na pitanja novinara u prestonici Kanberi, a u središtu pažnje bili su ekonomija i imigracije.

Rad je istakao da je prioritet njegove vlade održanje ekonomije izvan recesije tokom globalne finansijske krize.

"Ekonomija je jaka. Ovi izbori odlučiće o budućoj snazi naše ekonomije, o radnim mestima, obrazovanju i zdravstvu", poručio je aktuelni premijer i predsednik Laburističke partije.

Lider opozicione Liberalno-nacionalne koalicije Ebot kazao je da nije reč o izboru ličnosti, već je vreme da građani Australije odluče "ko može da im osigura budućnost".

Ebot je govorio i o pitanju ilegalne imigracije, istakavši da će njegova koalicija zaustaviti trend porasta ilegalnih imigranata koji brodovima dolaze do obala Australije.

"Ne možemo dozvoliti da još tri godine provedemo kao prethodnih šest", rekao je Ebot i dodao da je za nov put Australije, potrebna nova vlada, prenose agencije.

Istraživanja pokazuju da će opoziciji biti lakše da osvoji mesta u parlamentu. Laburisti imaju 71 poslanika u predstavničkom domu parlamenta od 150 mesta. Opozicija drži 72 mesta, a ostali su nezavisni i predstavnici manjih partija.

Rad je postao premijer 2007. ali je zbačen 2010. u unutrašnjim partijskim previranjima, da bi se vratio na mesto premijera 26. juna čime su okončane tri burne godine koje je na vlasti provela manjinska laburistička vlada.

On je promenio nekoliko ključnih saradnika nakon čega su laburisti počeli da ponovo zadobijaju izgubljenu popularnost.

Radova laburistička vlada bi mogla pasti ako izgubi samo jedno od 150 poslaničkih mesta u parlamentu.

Ebotova opozicija je obećala da će ukinuti porez od 30 odsto na profit od eksploatacije ruda uglja i gvožđa.

Kuriozitet ovih izbora je da će se za Senat u australijskoj državi Viktoriji kandidovati osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: