"Premijerka iz senke? Ne, hvala"

Istaknuta tuniska poslovna žena Uided Bušamauji izjavila je da nije zainteresovana za mesto premijerke u senci.

Izvor: B92

Nedelja, 11.08.2013.

21:40

Default images

Mediji su prethodno objavili da bi 52-godišnja Bušamauijeva, prva žena predsednik Tuniske trgovinske i industrijske komore, mogla da bude imenovana za premijerku u senci sekularnog opozicionog Fronta spasa, koji nastoji da sruši vladu islamista, izveštava Rojters.

Bušamauijeva se zahvalila onima koji misle da bi ona mogla da preuzme političku odgovornost, ali je rekla da za to nije zainteresovana, već je cilj njenih napora "da obezbedi preživljavanje tuniske privrede u ovoj kritičnoj fazi".

Ohrabrena svrgavanjem islamističkog predsednika u Egiptu i razgnevljena ubistvima nekih od vodećih ličnosti tuniske levice, opozicija je juče najavila da će u nastupajućim danima imenovati vladu u senci.

Front spasa je koalicija više od 12 sekularnih opozicionih stranaka. Opozicioni lideri su se izjasnili kako ne žele pomirenje sa umerenom islamističkom strankom Enahom, koja predvodi sadašnju vladu i zatražili su od nje da napusti vlast.

Šef Enahde Rašid Ganuši je prošle nedelje izjavio da je njegova stranka otvorena za dijalog, ali da uklanjanje premijera Alija Larajeda ne dolazi u obzir.

Šef prelazne skupštine je u utorak raspustio tu instituciju, u kojoj je, s velikim zakašnjenjem, dovršavan predlog novog tuniskog ustava, dok vlada ne počne pregovore sa opozicijom.

Husein Abasi, šef moćnog tuniskog saveza sindikata, najavio je da će u ponedeljak, dan uoči najavljenog protesta opozicije, otpočeti razgovore s Ganušijem s ciljem okončanja političke krize u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: